NRK Meny
Normal

Vil ha alle opp til Brannposten

Når det brant i det gamle Kristiansand ble det varslet fra en utsiktspost i Baneheia. Nå har brannposten fått nytt liv.

Ernst-Henry Eriksen

82 år gamle Ernst-Henry Eriksen har sett mange røde flagg gå til topps for å varsle brann i Kristiansand. Nå har den gamle Brannposten fått kikkert og park, og Eriksen ønsker at alle i Kristiansand skal ta i bruk det restaurerte området.

Foto: Janne Aateigen / NRK

– Alle folk som bodde i den øvre bydelen så når de heiste det store røde flagget her oppe, og da løp alle barna opp og spurte «hvor brenner det».

– Når vi så at flagget gikk ned, ropte vi i gata, «brann over», forteller 82 år gamle Ernst-Henry Eriksen, som husker hvor viktig brannposten var for byen.

Han er entusiasten bak arbeidet som nå har gitt brannposten i Baneheia nytt liv.

Kanonen på plass igjen

Ernst-Henry Eriksen

Entusiasten Ernst-Henry Eriksen leser fra informasjonsplakaten som er satt opp om den gamle Brannposten.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Den gamle brannposten varslet vaadeild, som det het. Enten med et rødt flagg eller med skudd fra to gamle skipskanoner som sto på posten.

I 1945 ble kanonen flyttet til Chrsitiansholm festning. Men for to år siden ble den ene kanonen flyttet tilbake til Brannposten.

– De har ikke skutt mange ganger med den, for vinduene under her knekker av lufttrykket. Den andre kanonen som var her tidligere står nå på brannvakta ved Oddernesbroa, forteller Eriksen.

Park og turområde

Nå er den gamle Brannposten omskapt til en park med bord og benker for turfolk.
Området ble nemlig også brukt til turer da Ernst-Henry var liten gutt.

– Her lekte vi indianer med stor fantasi. Vi kunne være flere i familien som var her oppe hele dagen. Ofte spiste vi medbrakt middag her oppe.

For byens folk tok gjerne med seg gryta med søndagsmiddagen opp til utsiktsposten, for å nyte frisk luft og en fantastisk utsikt. Her ser du innseilinga og byen og vel så det.

Nå er det montert en ny kikkert her og Ida Justnes, som er på tur med familien i området, lar seg friste til en titt.

– Jeg ser hotellet med kinoen og der er domkirka. Det er veldig fint å stå og se, jeg trodde jeg måtte betale for å se, men det må jeg ikke, sier Justnes.

Ida Justnes

Der den gamle Brannposten i Kristiansand lå, er det i dag et opprustet turområde og en park. Ida Justnes er på tur med familien, og benyttet seg av både brannkanonen og kikkerten på stedet.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Vil ha allsang fra Brannposten

Det er bratt fra Brannposten og ned, så området er sikret av et smijernsgjerde. Det er prydet av g-nøkkel og noter. Et symbol på at i gamle dager var det vanlig med sang og underholdning på brannposten.

– Det er en setning av Kristiansandssangen som står på smijernsgjerdet. «Mot Norges kyst i lengst hensvundne dage», synger Eriksen.

I gamle dager var det vanlig med sang og underholdning på dette området.
Derfor har Eriksen fått laget et sanghefte med gla'sanger. Han håper nemlig at det igjen skal klinge allsang fra den gamle Brannposten i Baneheia.

– Mitt ønske er at alle i Kristiansand, fra øst og vest og nord og sør, skal komme her og bruke den. Det er med sang og glede vi lever litt lenger. Det er noe inni oss som setter seg i bevegelse, når musikken kommer, sier Eriksen.