NRK Meny
Normal

Vil ha aldersgrense på tatovering

Flere barn under 18 år ønsker tatoveringer nå enn tidligere, men Norsk Tattoo Union ønsker seg 18-årsgrense.

Tatovering

Flere barn under 18 år ønsker tatoveringer nå enn tidligere, og i motsetning til våre naboland, har Norge ingen aldersgrense på tatovering.

Foto: NRK

Terje Vigebo

Tattovør Terje Vigebo i Kristiansand sier pågangen fra unge som ønsker seg tatovering er stor.

Foto: Joachim Constantin Høyer / NRK

– Det er veldig mange ungdommer som tar tatovering i dag. Her har vi stor pågang, sier Terje Vigebo, daglig leder hos Forever Tattoo i Kristiansand.

Flere barn under 18 år ønsker tatoveringer nå enn tidligere, og nå frykter mange tatovører at unge vil angre på sine tatoveringsvalg.

– Du er vel litt mer moden når du er 18 enn når du er 16 år, sier Vigebo.

Må sette aldersgrense selv

Mange tatovører opererer med 18-årsgrense. Men den må de sette selv, for det er ingen lovfestet aldersgrense for å ta tatovering i Norge. Nå går Kari Kjelskau i Norsk Tattoo Union inn for lovfestet 18 års aldersgrense.

– De valgene man tar når man er 15–16 år er ikke alltid de man vil leve med. Men en tatovering er et valg man skal leve med resten av livet.

– Man tror man vet alt i den alderen, men man forandrer seg mye fra man er 15 til man er 18 år, sier Kjelskau.

Blir ikke hørt

Du må være 18 år for å tatovere deg i både Sverige og Danmark. Men i et møte med Helsedirektoratet og Barneombudet, var ikke de særlig innstilt på å følge de andre skandinaviske landenes eksempel. Det synes Kjelskau er ergerlig.

Kari Kjelskau

Kari Kjelskau i Norsk Tattoo Union vil ha lovfestet 18-årsgrense for tatovering, men får ikke gehør hos de som bestemmer.

Foto: Privat

– Vi føler ikke at ønsket vårt om 18-årsgrense blir tatt på alvor. Vi føler de tar lett på det og ikke ser alvoret i det, sier Kjelskau.

Finn Martinsen, seniorrådgiver i Helsedirektoratet, sier det ikke er aktuelt å innføre aldersgrense per dags dato.

– Vi har ikke fått noe oppdrag fra vårt departement om å se nærmere på det. Da vi hadde møte om dette ble det sagt at det per nå ikke var aktuelt å innføre noen aldersgrense på tatovering, sier Martinsen.

Terje Vigebo, som selv ikke er medlem av Norsk Tattoo Union, synes forslaget kan være fornuftig.

– Jeg støtter den, for så vidt. Men er du 17 år, har fått lov hjemme og har bestemt deg, ser jeg heller ikke noe problem med det, sier Vigebo.