NRK Meny
Normal

Vil ha «dusj-garanti» på kommunale sykehjem

Vidar Kleppe fra Demokratene hevder altfor mange eldre ikke får dusjet på kommunale sykehjem i Kristiansand.Feil, sier leder av helse- og sosialstyret, Tor S. Utsogn.

Dusj
Foto: Elin Fossum / NRK

Vidar Kleppe

Vider Kleppe fra Demokratene hevder mange eldre ikke får dusjet når de vil på sykehjem i Kristiansand.

Foto: Dalen, Leif Hallgeir / NRK
Tor S. Utsogn

Leder av helse- og sosialstyret, Tor S. Utsogn, mener Kleppe tar feil.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg har fått henvendelser fra pårørende til eldre på sykehjem i Kristiansand som synes det er uverdig at deres kjære ikke får lov å dusje når de ønsker. Flere har sagt at det kan gå flere uker før folk får dusjet, sier Kleppe.

Derfor mener han Kristiansand kommune burde bli den første kommunen som innfører en såkalt «dusj-garanti».

– Når en beboer på et sykehjem vil ha seg en dusj, må kommunen strekke seg så langt de kan slik at de får dusjet når de ønsker. Dette er et grunnleggende behov som vi i den yngre generasjonen ser på som helt naturlig.

Kleppe hevder dette er noe som skjer ofte på sykehjem i sørlandsbyen og krever at noe skjer.

– Jeg trodde det borgerlige flertallet i Kristiansand skulle fikse opp i dette, men det har de ikke gjort, sier han.

Nå kommer Kleppe med en interpellasjon til ordfører Arvid Grundekjøn der han kommer med «dusj-garanti»-ønsket.

– Kleppe tar feil

Leder av helse- og sosialstyret, Tor S. Utsogn fra Frp sier det er langt færre tilbakemeldinger når det gjelder dusjing nå enn for noen år siden. Han mener Kleppe tar feil.

– Han må gjerne komme med kritikken, så svarer vi ut ifra de faktiske opplysninger. Vi har styrket denne sektoren med 30 millioner kroner de siste årene så vi har allerede satset hardt på det Kleppe peker på, sier Utsogn.

Ifølge han finnes det allerede en slags «dusj-garanti» i kommunen gjennom kvalitetsgarantien der hygiene er et viktig punkt.

– Grunnen til at det kan skorte på dusjing er nok ikke fordi det ikke finnes en garanti, men dessverre fordi det noen ganger kan være for liten tid for de ansatte til å gjøre den jobben de skal.

– Skal få dusje når de trenger det

Han mener en egen «dusj-garanti» kun ville vært en teoretisk garanti, men uten mer penger eller flere folk ville den ikke hatt noen effekt.

– Det er mer tid til hver enkelt beboer som er nødvendig for å løse denne utfordringen.

– Men får alle beboere dusje når de vil?

– De skal få de dusjene de trenger og de skal få alle andre tjenester de trenger. Vi leverer de tjenestene som loven krever.

– Loven er streng og fylkesmannen har jevnlige tilsyn hos sykehjemmene i Kristiansand. Der pekes det på at kvaliteten er jevnt over god, avslutter Utsogn.