Vil gravlegge et tabu etter søsterens selvmord

Mona Krahl Johansen mistet søsteren sin i selvmord for ni år siden. Nå vil hun fjerne alt tabu rundt temaet og få mer åpenhet. Det vil hun gjøre ved å feire livet med en stor festkveld i Sørlandets kulturstorstue Kilden.

Mona Krahl Johansen mistet søsteren sin i selvmord for ni år siden. Nå vil hun fjerne alt tabu rundt temaet og få mer åpenhet. Det vil hun gjøre ved å feire livet med en stor festkveld på Kilden i Kristiansand.

VIDEO: Mona hadde vanskelig for å finne samtalepartnere etter søsterens selvmord. Nå vil hun gjøre livet enklere for andre som havner i samme situasjon.

Det har gått ni år siden søsteren valgte å forlate livet. Men tårene renner fortsatt når Mona besøker graven i dag.

– Jeg hadde trengt en klem

Gravstein

Det har gått ni år siden Monas søster valgte å ta sitt eget liv.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Hun har alltid hatt behov for å snakke om det, men da søsteren tok livet sitt var det ikke så enkelt å få gjort nettopp dét.

Mange ville ikke vite.

– Jeg hadde kanskje trengt en klem. Hadde trengt å si at søsteren min akkurat hadde tatt livet sitt. Fått holdt noen eller fått en klem av noen som betyr noe, forteller den etterlatte søsteren.

Flere etterlatte i Norge har problemer med å snakke ut. Det er ikke mye åpenhet rundt selvmord.

– Nei, i samfunnet er det ikke sånn. Det er det absolutt ikke, sier Mona.

Festkveld om åpenhet

Kilden

Det er konsert- og teaterhuset Kilden i Kristiansand som er arena for festkvelden.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Hvert år dør mellom 500 og 600 personer i Norge i selvmord, og hver av disse etterlater seg om lag ti nære pårørende.

I over ett år har Mona Krahl Johansen jobbet med Prosjektet «Leve Videre», som skal ende opp i en stor festkveld i Kilden i september.

Et arrangement som skal feire livet, og fjerne et tabu.

– Jeg tenker det holder nå. Vi er mange som vil at det skal være mer åpent. Vi har forskjellige måter å gjøre det på, og dette er min måte, sier hun.

Mistet mor og bror i selvmord

Else Kåss Furuseth

Else Kåss Furuseth vet alt om å miste noen i selvmord. Noe av det viktigste man kan gjøre er å prate om det, mener hun.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Det er allerede booket store artister og kjente norske personer til arrangementet. Fredag ble ett av de største navnene presentert.

Else Kåss Furuseth er kjent for å glede andre, men er selv en etterlatt. Både moren og broren tok sine egne liv.

I komikerens familie har åpenhet blitt svært viktig. Åpenheten tar hun med seg på scenen.

– Det er en klisjé, men det er ikke noe her i verden som blir verre av at vi snakker om det. Jeg har egentlig ikke noe ønske om å dele dagboken min, jeg vil bare at vi sammen skal dele dagbøkene våre. Og det er fantastisk at det betyr noe for andre, sier standupkomikeren.

– Jeg mener ikke at man må dele alt i livet for enhver pris. Men når noe føles veldig vanskelig å snakke om, får jeg faktisk veldig lyst til å snakke om det. Det tror jeg er fordi det kanskje er noe viktig der, mener hun.

Else Kåss Furuseth og Mona Krahl Johansen

Else Kåss Furuseth og Mona Krahl Johansen nyter sommerdagen på Fiskebrygga i Kristiansand. De har begge opplevd å miste noen i familien i selvmord.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

«Leve videre»

I forbindelse med arrangementet blir komikerens forestilling «Kondolerer» satt opp i Kilden.

– Mona tok kontakt med konseptet «Leve videre». I forestillingen «Kondolerer» er faktisk de siste ordene jeg sier: «det går an å leve videre». Da føltes det umulig å ikke komme hit, sier Kåss Furuseth.

Hun er imponert over initiativtageren. Forestillingen går ikke i et lite samfunnshus, men på Kilden, Norges nest største kulturbygg etter operaen.

– Jeg tenker at hun er «gæren», med positivt fortegn. Hun hadde en liten drøm, som hun gjør veldig, veldig stor. Det er helt fantastisk. Hvis du slår opp på ordet «modig» i ordboka, så er det akkurat dette her.

– Det er noe «too much» og «crazy» over det. Dét er noe jeg liker veldig godt og kjenner meg litt igjen i, smiler komikeren, som gleder seg stort til kvelden i september.

Samfunnskunnskap

Mona Krahl Johansen

Mona Krahl Johansen vil gjøre noe med et tabu i samfunnet.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

En annen som gleder seg er Mona. Hun gleder seg til festkvelden, og til å gravlegge et tabu.

– Hvis en er etterlatt etter selvmord og det er åpenhet rundt temaet, så har også samfunnet den kunnskapen generelt. Det tror jeg er veldig viktig for at det ikke skal være så tabu, sier den etterlatte søsteren.