NRK Meny
Normal

Vil gi tiggerne bedre liv med jobbprosjekt

Dag Vige (V) vil gi tiggere utdanning og jobb ved å samarbeide med næringslivet. Han ber ordføreren om penger.

Tiggere i Markens 2 Maria Miclescu

Maria Miclescu ønsker å komme seg ut av tilværelsen som tigger og få seg jobb.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Dag Vige

Dag Vige ønsker å gi tiggerne jobb og utdanning. På den måten håper han at tiggerne klarer å skape seg et bedre liv i hjemlandet.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Vi har mennesker i byen vår som tigger til livets opphold. Vi er mange som ikke liker dette og synes det er ugreit. I stedet for å gå forbi dem, gir jeg dem penger. Men det jeg egentlig ønsker, er at de skal kunne klare seg i sitt eget hjemland, sier Dag Vige til NRK.

Tigger i Markens 1 Maria Miclescu

NRK møtte Maria Miclescu i sentrum av Kristiansand onsdag ettermiddag. Hun og familien har tigget i Kristiansand i flere år. Hun er svært glad for initiativet til Dag Vige.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Derfor har han sendt en interpellasjon til ordføreren i Kristiansand. Vige lanserer en utdanningsmodell hvor tiggerne blir tatt inn i bedrifter, får jobberfaring og til slutt et kompetansebevis.

Kompetansekartlegging

På den måten kan de være i stand til å skaffe seg jobb og en framtid i hjemlandet. I tillegg ber han ordføreren om penger til å gjennomføre prosjektet.

– Målet er å kartlegge de ulike tiggernes kompetanse i attføringsbedrifter og til slutt gi dem et papir som viser at de kan noe. På den måten er de rustet til å skaffe seg jobb i det landet hvor de hører hjemme, sier Dag Vige.

Pengene forsvinner

I praksis ser Vige for seg korte kurs på to–tre måneder hvor tiggerne er i praksis og får arbeidserfaring. Han ser for seg kurs både innen bygg- og anlegg og andre fagretninger.

Ifølge Vige er det mange av tiggerne som allerede har erfaring innen byggfag.

– I tillegg må det være en oppfølging i hjemlandet sånn at de får den støtten de trenger når de kommer hjem. Og det håper jeg vi kan få til gjennom humanitære organisasjoner i Romania. Det har vært igangsatt EU-prosjekter tidligere, problemet er bare at pengene forsvinner i lommene på byråkrater, sier Vige.

Vige har møtt på folk som hevder at det bare kommer nye tiggere til Kristiansand hvis andre forsvinner. Det er han ikke bekymret for.

– Å gi enkeltmennesker en mulighet til å bruke egne evner til noe nyttig, er å gi dem verdighet, mener venstrepolitikeren.

Tiggere i Markens 3 Bobo Angelica Miclescu

Bobo Angelica Miclescu selger strikkeklær hun har laget selv. Hvis Dag Vige får det som han vil, kan hun kanskje få prøve seg på jobbmarkedet.

Foto: Tor Saltrøe / NRK