NRK Meny
Normal

Vil gå til rettssak mot kommunen etter mobbing på skolen

I dag fikk Robert Liland beskjed om at Søgne kommune mener den ikke kan lastes for mobbingen han ble utsatt for på skolen. Nå blir det rettssak.

Søgne kommune vil ikke betale erstatning til Robert Liland. 23-åringen har krevd 900 tusen kroner i erstatning for skader han han har fått etter mobbing i ungdomsskolen.

– Jeg blir kjempeskuffet. Det har aldri vært erstatningen som har vært det viktigste, men oppreisningen og at de innrømmer at de har gjort noe galt, sier Robert Liland.

– Jeg føler at de i ti år har gjort alt de kan for å skyve ansvaret vekk fra seg og over på meg, selv om det er klart at det ikke er min skyld, og det kommer det heller aldri til å bli.

23-åringen fra Søgne i Vest-Agder krevde 900.000 kroner i erstatning fra kommunen, fordi han er blitt syk av mobbingen han ble utsatt for mens han gikk på Tinntjønn skole fra 2003 til 2005.

Ann-Kristin og Per Svein Liland

Ann Kristin og Per Svein Liland tror mobbedommen fra Høyesterett mot Kristiansand vil gjøre at de vinner fram også i denne saken.

I dag fikk Robert og familien svar av Søgne kommune, og svaret var nei. Dermed forbereder familien seg på rettssak.

– Jeg tenker at kommunen kanskje ikke har det helt store valget, i og med at de er livredde for å få flere slike saker på bordet, sier Ann Kristin Liland, som er Roberts mor.

– Men det var veldig synd i forhold til Robert, for han hadde fortjent å få ei oppreisning fra kommunen nå, men den skal vi uansett få i løpet av noen måneder.

Varig skadet etter mobbingen

En sakkyndigrapport fra psykiateren sier at 23-åringen har fått en 30 prosents varig medisinsk invaliditet som følge av mobbingen han ble utsatt for. Familien ber kommunen innrømme skyld og betale en erstatning.

Familien ønsker at sønnen skal få oppreisning og en klar beskjed om at mobbingen ikke var hans feil. Ansvaret, skylden og skammen skal tilbake til kommunen, som ikke gjorde jobben sin, sier Ann Kristin Liland.

– Dere gir dere ikke?

– Nei, vi gir oss aldri. Vi skal få Robert på beina igjen, det er det viktigste av alt, sier far til Robert, Per Svein Liland.

Mener de ikke har gjort noe galt

Formannskapet i Søgne sa i går nei til å betale ut erstatning til Liland.

Liv Landaas

Kommunalsjef for oppvekst i Søgne kommune, Liv Landaas, mener kommunen ikke har gjort noe galt.

Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK

Kommunalsjef for oppvekst i Søgne kommune, Liv Landaas, beklager lidelsene og belastningen Liland er påført, men mener ikke skolen kan lastes.

– Vi har hatt en grundig gjennomgang av saken og mener at de ansatte i kommunen som har håndtert saken ikke har gjort noe galt, sier Landaas.

– Nå sier familien at det blir rettssak, hva tenker du om det?

– Det er ikke ønskelig at de gjør det. Men gjør de det, må vi godta det og er villige til å gå inn i det.

– Aldri mobbeofferets skyld

Robert Liland er klar på at det nå blir kamp mot kommunen. Også før har han vært i retten, da to av dem som mobbet ham på skolen ble dømt for mobbeforhold.

Selv om mange dager er tøffe, er denne kampen en kamp han vil vinne.

– Det er aldri den som blir mobbet som har skylden for det. Men det føler jeg kommunen prøver å presse over på meg. Jeg synes det er kaldt og feig gjort.

– Dette er en kamp jeg gikk inn for å ta helt fram til siste slutt. De skal kjenne at de har slåss med meg og de skal ende opp med å gi meg den oppreisningen jeg føler jeg fortjener, sier Liland.

Mener skolen har ansvaret

Pedagogisk veileder Lise Barsøe har problemer med å forstå avslaget fra Søgne kommune.

– Det som er så forferdelig leit med mobbing er at den som blir utsatt for det sitter igjen med følelsen av skyld og skam. Men det er aldri mobbeofferet som har skylda - men de som mobber.

Lise Barsøe

Lise Barsør har i en årrekke jobbet med mobbesaker landet rundt.

Foto: NRK

Barsøe mener at skolen her har ansvaret.

– Når det er barn og unge under 18 år som står bak mobbingen, så kan jeg ikke forstå annet enn at det er virksomheten som har ansvaret. Det er en lov som sier at skolen har et ansvar for at barn og unge har et godt psykososialt arbeidsmiljø. Da er det ikke nok at man har gjort noe - når man ikke har lykkes i det.. Hvem skal da ha skylda, sier Barsøe.

Tror de har en god sak

I februar ble nabokommunen til Søgne, Kristiansand, som den første i landet, kjent ansvarlig for at en elev hadde blitt mobbet i skolen og dømt til å betale en historisk erstatning til den tidligere eleven.

Daværende barneombud, Reidar Hjermann, omtalte dagen da Høyesterett avviste anken fra kommunen som en merkedag for barn i Norge.

Advokaten til Robert Liland har tidligere sagt til NRK at han mener 23-åringen har en god sak, og at det er mange paralleller til saken i Kristiansand.

Foreldrene tror mobbesaken fra Kristiansand vil gjøre at de vinner fram også i denne saken.