NRK Meny
Normal

Nav-kontor på skoler: Vil fjerne forestillingen om et «glamorøst» liv på Nav

En av de viktigste oppgavene for det ett år gamle Nav-kontoret ved en skole i Stavanger, har vært å advare elevene mot «naving». Nå har også tre skoler i Vest-Agder fått eget Nav-kontor på skolen for å hindre at elever dropper ut.

Elever ved Tangen VGS i Kristiansand

Elever ved Tangen videregående skole i Kristiansand er i gang med studiene. De er én av tre skoler i Agder som nå får eget Nav-kontor.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Lasse Eide

Rektor ved Godalen videregående skole, Lasse Eide, ønsker å hjelpe de som faller ut av skolen og havner i Nav-systemet.

Foto: Privat

– Vi har vist elevene hva det innebærer økonomisk å gå på Nav, fremfor å ta en utdannelse og komme seg ut i jobb, sier Lasse Eide, rektor på Godalen videregående skole.

Men det er altså bare ikke i Stavanger at Nav-kontorer flyttes inn i skolen.

I høst deltar tre skoler i Vest-Agder i prosjektet. Tangen, Vennesla og Kvadraturen videregående skole i Kristiansand har fått hvert sitt Nav-kontor på skolen.

Prosjektet har en varighet på tre år.

Må skjønne fordelene

– Elevene må skjønne hvor mye større premien er om man kommer seg ut i arbeidslivet enn hvis man «naver »seg, som det populært kalles, sier rektor Eide.

Han forklarer at det er flere elever som er i faresonen ved Godalen videregående.

– Vi har en god del elever som har det utfordrende hjemme når det gjelder boforhold og økonomi. Dette er jo ofte grunner til at folk ender opp som Nav-klienter, sier Eide.

Liten pågang

I starten var Nav-kontoret på skolen åpent for å droppe inn, men det viste seg etter hvert at få elever brukte tilbudet.

Nå er det slik at man oppsøker elever som man tror er i risikogruppen for å droppe ut.

– Lærere, avdelingsledere og rådgiverne går sammen om å identifisere elever de tror er i risikogruppen og så oppsøker de ungdommen der han eller hun er, forklarer Eide.

Ute av egen kontroll

Elisabeth Engemyr

Elisabeth Engemyr i Nav har stor tro på at prosjektet vil få gode resultater for elever som står i fare for å droppe ut av skolen.

Foto: Terje Sellevold / NRK

Rektoren er ikke redd for at denne praksisen kan føre til at elevene får sydd puter under armene.

– Her er det snakk om elever som har så store utfordringer som de ikke makter å håndtere på egen hånd. Det er ikke bare snakk om økonomi, men også andre utfordringer, sier rektor Eide.

Leder av Nav Kristiansand, Elisabeth Engemyr sier det er for tidlig å si om det er behov for egne Nav-kontorer ved skolene.

– Det vil vi finne ut av med dette prosjektet, men kan vi klare å hindre at noen dropper ut av skolen, så er det verdt det.