NRK Meny
Normal

Vil forby nye bedrifter langs E18

I Aust-Agder foreslås det nå tøffe tiltak for å styrke bysentrene. Fylkesplansjef i Aust-Agder, Ola Olsbu, vil forby etablering av nye butikker på steder langs E18 hvor det ikke drives handelsvirksomhet i dag.

Ola Olsbu

Fylkesplansjef i Aust-Agder, Ola Olsbu, vil styrke bysentrene ved å forby bygging av nye butikker tett inntil E18.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

– Den største trusselen for bysentrene er handel langs E18 og de eksterne kjøpesentrene. Som et ledd i kampen for bysentrene har vi foreslått å være tydelig på å begrense handel langs E18, sier Olsbu.

Langs E18 ligger det i dag mange fristende områder for de som driver med varehandel, ikke minst mellom Grimstad og Kristiansand.

Plansjefen er redd for at dette skal utarme byene langs kysten, og ønsker at det ikke skal være mulig å etablere seg nye steder langs veien.

– Byggegrensa vi konkret foreslår er én kilometer på hver side av E18, der vi har gjort noen unntak både i Lillesand, Grimstad og Arendal, sier Olsbu.

Uenig i regulering

Forslagene vil trolig føre til skarp debatt framover. Investor Ole Ottesland fra Arendal var til stede da planene ble lagt fram.

– Jeg synes det er veldig galt at man skal regulere så til de grader. Det kan jeg ikke gi min tilslutning til. Det er klart at man regulerer jo da for monopoler rundt forbi, sier Ottesland.