Han mener Norge bør følge etter Sverige og innføre et forbud mot å tømme båtdoen i sjøen i nærheten av norskekysten.
I dag kan man tømme kloakk i sjøen hvis man er 300 meter fra land. Men ifølge Hvass er det mange som misbruker denne muligheten:
Havnefogd i Arendal Havn, Rune Hvass.
Foto: Leif Dalen / NRK– 300-metersgrensen er grei på mange måter, men i områder hvor det ligger mange båter, er det mange som blir fristet til å tømme kloakken der de ligger. Det blir uapetittelig både for deg selv og andre, sier han.
– Jeg tror at den riktige veien å gå, er å følge Sveriges eksempel, sier havnefogden.
Risikerer fengselsstraff i Sverige
I Sverige er det nå innført en ny lov som hindrer båteiere å tømme septiktanken i sjøen. Fra 1. april neste år risikerer man bot eller fengsel om man tømmer septiktanken i den svenske skjærgården.
- Les også: Får ikke tømme doen i sjøen
Den nye loven innebærer at man må være 12 nautiske mil (altså over 22 km) utenfor den svenske kysten før man har lov til å dumpe kloakk fra båten.
Rune Hvass innrømmer at dette er langt å kjøre for de som ikke har tilgang til tømmestasjon.
– Ja, 12 nautiske mil er langt. Men hvorvidt dette er den riktige grensen i Norge, vet jeg ikke.
For få tømmestasjoner
Generalsekretær Reidar Kjelsrud i Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) sier at det finnes altfor få tømmestasjoner både her til lands, og i Sverige.
Generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund, Reidar Kjelsrud.
Foto: Kongelig Norsk Båtforbund– For eksempel er det bare en håndfull slike stasjoner i Oslofjorden som jo er et område med svært mye fritidsbåter, sier han.
I tillegg må fritidsbåter bygges om for å benytte seg av tømmestasjonene. Ifølge Båtmagasinet må 58 000 svenske fritidsbåter bygges om innen 1. april.
Kjelsrud understreker at KNBF er positiv til tiltak som fører til at båtenes septik tømmes i landbaserte anlegg, men at det først må bygges flere stasjoner.
– Handler om holdninger
Rune Hvass tror Miljødepartementet kommer til å bli påvirket av det som skjer i Sverige.
Han er klar til å ta sin del av ansvaret når slike regler skulle bli gjeldende her til lands.
– Vi som har ansvaret for havnene må legge til rette. I første omgang må det bygges infrastruktur og skapes holdninger. Jeg tror ikke båtfolket ønsker å tømme kloakken i sjøen hvis de har et godt alternativ. Derfor må det bygges ut lett tilgjengelige stasjoner der båtfolket er, sier han.