Vil forby el-sigarett

Omfatter røykeloven el-sigaretter? Kommunelegen i Kristiansand er ikke i tvil og vil forby el-sigaretter på byens restauranter og puber.

Video Sigarett skaper forvirring

Kommunelege Vegard Vige, Kristiansand

Vegard Vige vil ikke tillate røiking av elektroniske sigaretter på serveringssteder.

Foto: Børge Røssaak Nilsen / NRK
Rune Wilhelm Rasmussen

Rune Wilhelm Rasmussens sigarett ser ut som en penn. Den gløder når man trekker av den, og man puster ut vanndamp som inneholder nikotin. Ulike smaker kan tilsettes, og det er lov å importere utstyret til eget bruk.

Foto: Øyvind Eskedal / NRK

NRK kunne i dag fortelle at elektroniske sigaretter skaper hodebry for restaurantbransjen, som usikre på om disse sigarettene omfattes av røykeloven.

LES: Er denne "sigaretten" lovlig?

Kommunelege Vegard Vige i Kristiansand mener el-sigarettene bør forbys - i det minste inntil videre.

Vil hindre rekruttering

Selv om el-sigarettene frigjør mye mindre farlige stoffer enn ordinære sigaretter så er likevel tre formål knyttet til forbudet mot røyking på serveringssteder, ifølge Vige;

  • Beskytte allmenheten mot passiv røyking
  • Beskytte arbeidstakerne i restaurantbransjen mot passiv røyking
  • Forebygge rekruttering av nye røykere

– Det er kanskje på grunn av det siste punktet at det er viktig å holde på forbudet av røyking også for elektroniske sigaretter, sier Vige.

Tar "røyken" videre

Bystyrerepresentanten for Frp i Kristiansand, Rune Wilhelm Rasmussen, bytter ut vanlige sigaretter med el-sigaretten når han for eksempel er i lange møter og når han ikke vil sjenere andre med røykingen. Han mener røykeloven er klar.

– Elektroniske sigaretter omfattes ikke av den loven, sier han.

Etter at Rasmussen brukte el-sigaretten på Strand hotel Fevik i forrige uke, ble han oppringt av hotelldirektør Agnes Berntsen. Hun lurte på hvorfor han hadde røyket inne.

I dag fikk Berntsen demonstrert el-sigaretten, nå vil hotelldirektøren diskutere lovligheten av el-røyking med bransjen.