-Bør ha som mål å utrydde tobakksbruken

Tidligere leder for Norsk folkehelseinstitutt, Preben Aavitsland, vil flytte tobakkssalget fra butikkhyllene til Vinmonopolet. Det skriver Fædrelandsvennen.

Overlege Preben Aavitsland fra Nasjonalt folkehelseinstitutt

Tidligere leder for Norsk folkehelseinstitutt, Preben Aavitsland, ønsker å flytte salget av tobakk til Vinmonopolet.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Aavitsland, som er lege og en av landets mest kjente smitteverneksperter, ønsker at røyk og tobakk kun skal selges på Vinmonopolet og ikke i dagligvarebutikkene og kioskene. Han vil også ha slutt på taxfree-salget av tobakk og røyk.

Vil gjøre røyk mindre tilgjengelig

Utspillet til Aavitsland kom i form av en Twitter-melding som var rettet til den nye helseministeren, Jonas Gahr Støre.

Tobakk

Aavitsland vil ha slutt på salg av røyk i butikker og kiosker innen 2020.

Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / Scanpix

"Flytt tobakkssalget til Vinmonopolet. Og bare der. (Stopp også taxfree-salget.)", stod det i Twitter-meldingen til Støre. Til Fædrelandsvennen sier Aavitsland at den ferske helseministeren ikke har svart på henvendelsen.

Aavitsland sier til NRK at han ønsker at røyk og tobakk skal bli mindre tilgjengelig.

– En av de viktigste årsakene til helseproblemer og tidlig dødsfall her i landet er tobakk. For å forebygge at flere unge begynner å røyke, kan det være en ide å gjøre tilgangen på røyk vanskeligere og flytte salget til Vinmonopolet, sier han.

Aavitsland mener Vinmonopolet har bedre rutiner når det gjelder å kontrollere alder til de som kommer for å kjøpe røyk.

Tror det er realistisk

Er dette forslaget realistisk eller er det en ønskedrøm?

– Jeg tror dette er realistisk. Hvis du hadde foreslått et forbud mot røyking på restauranter og utesteder for 20–30 år siden ville folk ledd av deg. Det har vist seg at vi har fått til en rekke gode tiltak mot tobakk, sier Aavitsland som mener Norge bør ha som mål å utrydde tobakksbruken.

Selv håper han at forslaget blir innført innen 2020.

– Det å legge større begrensninger på salget av en giftig vare som tobakk, er svært fornuftig. Alle som er opptatt av folkehelsa må være enige i det, sier Aavitsland til Fædrelandsvennen.

– Det er jo ingen som vil tilbake til den tiden der det var lov å røyke på kino, restauranter og busser. Selv røykerne er jo glade for å slippe det.

Aavistland etterlyser en debatt rundt dette utspillet.

– Vi trenger nye ideer og tiltak i kampen mot tobakken. Det hadde vært fint om vi fikk masse debatt om dette.

Delte meninger på gaten

NRK- reporter, Yngve Stiansen, tok seg en tur ut på gaten for å høre hva folk mener om det nye forslaget til Aavitsland. Meningene var svært delte.

– Det syns jeg er ganske dumt. Folk som trenger røyk bør ha det sentralt og greit. Vinmonopolet stenger også mye tidligere enn for eksempel Kiwi som har åpent til elleve, var en av meningene.

Andre synes forslaget er fornuftig.

– Jeg tenker at det hadde vært veldig lurt å flytte salg av røyk til Vinmonopolet. Da blir det verre å få tak i og det kan føre til at flere slutter å røyke.

Hva synes du om forslaget om å slutte og selge røyk i butikkene? Si din mening i kommentarfeltet under!

– Så lenge jeg ikke røyker er det akkurat det samme for meg. Jeg er motstander av både røyk og tobakk. De som røyker bør slutte med det, var en annen oppfordring.

– Jeg skjønner ikke problemet. Hvorfor skal de gjemme det bort? De som røyker kommer til å fortsette å røyke selv om det blir slutt på salget i butikkene.

Enkelte av dem som ble spurt svarte at de ikke trodde at flere vil slutte å røyke dersom røyk blir mindre tilgjengelig.

– De vil bare få flere irriterte røykere.

(Det har foreløpig ikke lyktes NRK i å komme i kontakt med Jonas Gahr Støre).