Spår butikkdød: – Du skal være dust for å handle i Norge

Regjeringen foreslår å øke grensen for avgiftsfri import fra 200 til 500 kroner. Netthandelen-eier vurderer utflagging dersom momsgrensen blir hevet.

Created by InfoDispatcher

Mindre moms på utenlandske varer er dårlige nyheter for nordmenn, mener Brandsdal.

– Dette er gode nyheter for forbrukere som handler varer fra utlandet på nettet, sier finansminister Siv Jensen.

Eier av Netthandelen Einar Øgrey Brandsdal i Kristiansand kunne ikke vært mer uenig. Han mener Siv Jensens forslag er veldig dårlige nyheter for nordmenn.

– Jeg tror ikke Siv Jensen har forstått hva dette dreier seg om. Dette vil føre til massedød av butikker i Norge, sier Brandsdal.

– Dum om man handler i Norge

– Det hun egentlig sier er at ingen nordmenn bør handle i Norge lenger. Boikott alle norske butikker for man er dum dersom man handler dyrere i norske butikken enn billig fra utlandet. Hun ønsker tydeligvis ikke at man skal drive butikk i Norge, sier Brandsdal.

Han mener bysentra i Norge og kjøpesentre vil merke dette i stor grad, og mange butikker vil miste mange kunder.

– Det blir som å løpe en 100-meter i OL der alle utlendinger løper 100 meter, mens nordmenn må løpe 125 meter. Norge har ikke sjans, sier han.

Flytter Netthandelen ut av landet

Dersom forslaget går gjennom er alternativet for Netthandelen å flytte utenlands.

– Det er mye lettere for oss å flytte vårt ene lager utenlands enn for fysiske butikker som har lokaler i byer og tettstedet over hele landet. Det er sjakkmatt for mange av dem, sier han.

– 500 kroner uten moms er det samme som 635 kroner inkludert moms. Regjeringen subsidierer jo momsen for utenlandske nettbutikker med dette forslaget. Da 200-kronersgrensa ble innført på 70-tallet var ikke netthandel oppfunnet. Det var for å gjøre det enklere når man kom kjørende fra Danmark og Sverige. Heretter vil man kunne kjøpe alt til huset sitt momsfritt. Alt blir jo på en måte 20 prosent billigere på nett fra utlandet. Det er ikke bra for den norske stat, sier Brandsdal.

– Det er sikkert hyggelig for forbrukerne i begynnelsen, men over tid vil det føre til arbeidsledighet. Så må de gå på Nav, og så kan de ikke kjøpe noen varer lenger, sier han.

– Fri frakt

Han forklarer at mange utenlandske nettbutikker opererer med fri frakt. Dermed kan folk gjerne handle for 3000 kroner. De bare deler opp kjøpet i flere pakker fordelt på seks ordre.

– Allerede i dag er 47 prosent av all e-handel gjort i utenlandske nettbutikker. Og det med 200-kronersregelen. Den burde heller blitt strammet inn, enn å bli hevet, sier han.

Samtidig som grensen økes til 500 kroner, forslår regjeringen nå frakt- og forsikringskostnader regnes med i beløpsgrensen, slik de alminnelige tollverdireglene er, ifølge regjeringens forslag.

Einar Øgrey Brandsdal har jobbet aktivt med lobbyvirksomhet mot flere politikere, og sier til NRK at flere av politikere støtter ham når han forklarer hvordan han ser på fremtiden dersom momsgrensen økes.

– Subsidierer utenlandske butikker

Netthandel-eieren får støtte fra eieren av Vennesla Netthandel, Glenn Lunden.

– Jeg er skuffet over dette forslaget fra regjeringen. Vi som driver norske butikker må jo kunne konkurrere på samme vilkår som utenlandske butikker. Her går jo regjeringen inn og subsidierer momsen for utenlandske butikker på bekostning av de norske, sier Glenn Lunden.

Han tror likevel at Vennesla netthandel vil klare seg.

– Jeg tror det vil bety kroken på døra for mange butikker og mange arbeidsplasser. Men vi kommer til å klare oss fordi vi handler direkte fra utlandet, og kan fortsatt konkurrere på pris, sier Lunden.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ser det positive for forbrukerne med høyere momsgrense. Men frykter for arbeidsplasser dersom norske butikker må legge ned.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Dette vil KrF diskutere nøye

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad fra KrF er enig i at forslaget om økning av momsgrensa kan få negative konsekvenser for arbeidsplasser i Norge.

– Det som vil være viktig i den diskusjonen vi skal ha i stortingsgruppa til KrF er spørsmålet om antall arbeidsplasser som vil kunne forsvinne og hvilke konsekvenser det får for verdiskapningen. Jeg forventer at regjeringen har en bred utredning rundt dette, sier Ropstad.

Samtidig mener han det kan være positivt for forbrukere som handler på nett.

– Jeg ser absolutt positive ting med at vi som forbrukere kan importere flere varer uten at man må betale toll på det. Men samtidig er det negativt for de norske bedriftene som driver med handel på nett fordi det vil være billigere å bestille det utenfor Norge enn å bruke de norske nettbutikkene, sier han.

– Må legge ned

Steinar J. Olsen

Steinar J. Olsen i Stormberg.

Foto: Thomas Sommerset/NRK

Steinar J. Olsen som eier Stormberg, tror mange kommer til å bli opprørte.

Stormberg driver utenlandske og norske nettbutikker, samt tradisjonelle norske butikker. Derfor er han ikke bekymret for sin bedrifts del som har flere ben å stå på.

– Det kan blir vanskelig for butikker som sliter. I Kvadraturen i Kristiansand er det vanskelig å overleve allerede. De som lever på knivseggen kommer til å få det tøffere og må nok legge ned, sier Olsen.

Også NHO Agder frykter at arbeidsplasser kan forsvinne dersom regjeringen får gjennomslag for sitt forslag om å heve momsgrensen for netthandel fra utlandet.

– Dette er et uklokt. Penger på statsbudsjettet må gå til å styrke norsk konkurranse, ikke undergrave arbeidsplasser, sier NHO-leder Siri Mathiesen.