Hopp til innhold

Vil ikke si hvilke sørlandskommuner han vil fjerne

Stortingspolitiker og toppkandidat for Høyre i Aust-Agder, Svein Harberg, vil ikke navngi hvilke kommuner på Sørlandet partiet ønsker å fjerne, men står fast på at partiet ønsker betydelig færre kommuner i de to Agder-fylkene.

Svein Harberg

Høyres Svein Harberg sier det er viktig med store og robuste kommuner på Sørlandet som kan gi innbyggerne de nødvendige tjenestene i fremtiden.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Høyres toppkandidat i Aust-Agder, Svein Harberg, vil redusere antallet kommuner på Agder kraftig i fremtiden.

Harberg sa til NRK i går at han vil helt ned imot 10 store kommuner på Agder.

Det betyr at Harberg ønsker å fjerne mellom 15 og 20 sørlandskommuner gjennom kommunesammenslåinger.

I dag er det 30 kommuner på Sørlandet.

– Hårreisende

Freddy de Ruiter

Freddy de Ruiter (Ap) liker dårlig at Høyre ikke vil si hvilke sørlandskommuner som kan forsvinne med Høyre i regjering.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Freddy de Ruiter fra Arbeiderpartiet ber Høyre bli tydelige i forhold til kommunesammenslåingen på Sørlandet.

Han vil at Høyre skal navngi de kommunene som skal fjernes.

– Det er hårreisende at de ikke er tydelige på dette før et valg, sier Freddy de Ruiter.

Umulig å si nå

Harberg sier det er umulig nå å navngi hvilke kommuner som forsvinner etter kommunesammenslåinger på Agder.

– Hele grunnlaget for kommunestrukturen fremover er hvilke oppgaver kommunene skal ha. Det skal det jo være en prosess rundt. Derfor blir det helt umulig å si hvilke kommuner som skal slå seg sammen med hvilke, fordi dette må avklares. Skal de ha større oppgaver eller skal de ha de oppgavene de har i dag, eller hvordan blir dette? Så det vet Freddy de Ruiter veldig godt at det er umulig å si noe om det nå. Men her skal vi ha en lang og god prosess, sier Harberg, til NRK.

– Men du kan vel allerede nå si noe om hvilke kommuner du tenker kan slås sammen til større kommuner.

– Nei, rett og slett fordi jeg har ingen konkrete ønsker om konkrete kommuner. Men det er altså slik at vi har sagt at vi vil ta oppgaver fra fylkeskommunene og legge ned til kommunene. Hvis kommunen for eksempel skal ta ansvar for videregående utdanning, så krever det en viss størrelse og robusthet i kommunene. Hvis de ikke skal gjøre det, så er det helt andre krav som stilles til kommunene, sier han.

Vil ha robuste kommuner

Harberg sier det er viktig å ha kommunestørrelser som er robuste i forhold til de oppgavene de skal gjøre for innbyggerne i fremtiden.

– Det viktige for oss er å etablere kommunestørrelser som gjør de robuste for å takle fremtidens utfordringer og oppgaver. Det er tjenestene til innbyggerne som er poenget her, og ikke å opprettholde en administrasjon her og en administrasjon der, sier han.

– Hva sier du til de innbyggerne som nå frykter at sin kommune vil bli fjernet dersom Høyre kommer i regjering?

– Jeg sier at de skal være glad for at vi som politikere vil sikre tjenestene til disse innbyggerne for fremtiden. For vi ser at det er stadig større utfordringer for de minste kommunene å greie å få på plass den kompetansen som skal til for å gi det gode tjenestetilbudet. Og det er det som er det viktige og det tror jeg alle er opptatt av, sier Harberg.

Ikke overraskende

Gro-Anita Mykjåland

Ivelandsordfører Gro-Anita Mykjåland er ikke overrasket over Høyres ønsker om betydelig færre sørlandskommuner.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen/NRK

Ordfører i Iveland kommune, Gro-Anita Mykjåland (Sp), sier til NRK at hun ikke er overrasket over utspillet fra Høyre om å fjerne flere sørlandskommuner og lage færre og større kommuner.

– Det eneste som har overrasket meg i den sammenhengen er at Erna Solberg i valgkampens hete har fredet Lillesand kommune. Dersom Høyre allerede har tegnet kartet på nytt er det underlig at de ikke er mer konkrete overfor alle kommuner slik de har vært i Lillesand. Det lukter litt valgflesk dette, sier Mykjåland.

Hun savner også litt tydelighet fra Arbeiderpartiet når det gjelder den fremtidige kommunestrukturen på Agder.

– Freddy de Ruiter fra Arbeiderpartiet krever at Høyre må tydeliggjøre sitt standpunkt ytterligere og i samme åndedrag sier Freddy de Ruiter at det er helt uaktuelt for Ap å gjøre noe med kommunestrukturen uten at det er frivillig og uten at det er et folkelig initiativ. Og etter å ha hørt de Ruiter her, så må jeg si at jeg savner litt tydelighet fra de Ruiter også. For i Arbeiderpartiet sitt partiprogram står det blant annet at endringer i kommunestrukturen bør normalt bygge på lokale ønsker. Arbeiderpartiet mener at enkeltkommuner ikke må kunne stanse endringer som er hensiktsmessige ut fra regionale hensyn, sier Mykjåland.

Hun sier at Arbeiderpartiet i september 2010 kjørte i gang full debatt om kommunestrukturen her i landet, inkludert tvangssammenslåinger.

Mykjåland sier Senterpartiet har programfestet at endringer av kommunegrenser skal skje frivillig og ikke under tvang.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 0,87 kr
Dyrest kl. 20 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,1 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %