NRK Meny
Normal

– Må ta bekymringene i øst alvorlig

Torunn Ostad (H) mener det er viktig å finne ut hvorfor den østre delen av Agder er så negativ til ett Agder-fylke.

Tellef Inge Mørland (Ap) og Torunn Ostad (H)

Tellef Inge Mørland (Ap) og Torunn Ostad (H) diskuterer den nye meningsmålingen på Strand Café i Arendal.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Motstanden mot en fylkessammenslåing er størst i den østligste regionen av Agder, som omfatter Gjerstad, Risør, Tvedestrand, Vegårshei, Arendal, Froland og Åmli.

Her er 54 prosent av innbyggerne mot en sammenslåing med Vest-Agder, ifølge en ny meningsmåling gjennomført av Respons Analyse for NRK og Fædrelandsvennen.

Høyre-topp Torunn Ostad i fylkestinget mener det er viktig å finne ut hva innbyggerne i disse kommunene frykter ved en sammenslåing.

– Det er viktig at vi får fram hva denne regionen er bekymret for, og hva vi skal ta med oss i forhandlingene med Vest-Agder. Derfor er det positivt at det er planlagt innbyggerundersøkelser og høring, sier Ostad.

Overrasket over bevegelsen

Under folkeavstemninga i 2011 stemte nesten 70 prosent av austegdene mot fylkessammenslåing. Ifølge den nye undersøkelsen er nå 45 prosent av innbyggerne imot ett Agder. 39 prosent er for.

Fylkesordfører i Aust-Agder, Tellef Inge Mørland (Ap), er overrasket.

– Meningsmålingen bekrefter jo at det fortsatt er klart flere som er imot. Samtidig ser vi en viss bevegelse siden folkeavstemningen i 2011. Det er nok færre som er mot enn det jeg hadde trodd. Det er interessant å se den stillinga som er i Agder nå, sier Mørland.

Torunn Ostad er derimot ikke overrasket.

– Jeg synes jeg ser en annen holdning enn forrige gang vi hadde saken oppe. En bevegelse fra 60 prosent imot til 45 prosent imot nå, er en stor bevegelse. Dette er før vi har begynt med forhandlingene og fortalt folk hva dette vil bety for dem.

– Hvorfor har det vært så stor bevegelse?

– Jeg tror folk ser at når vi jobber sammen om de viktige sakene, som riksvei 9, E18, E39 og Sørlandslab, så får vi større gjennomslag, sier Ostad.

– Må tas på alvor

Mørland sier man må ta motstanden på alvor.

– Det er viktig at vi tar på alvor de bekymringene vi ser, spesielt øst i Aust-Agder. Det handler blant annet om måten man opplever at sykehuset i Arendal har blitt håndtert de siste årene. Vil man videre, er det viktig at den type bekymringer blir tatt på et helt annet alvor enn vi har opplevd de siste årene, sier fylkesordføreren.

Det ligger an til at fylkestinget vil gå inn for sammenslåing, men om det vil bli en ny folkeavstemning er mer usikkert.

Den nye meningsmålinga som ble kjent i dag viser at motstanden i Aust-Agder mot sammenslåing med Vest-Agder er svekka siden det var folkeavstemning i tjue elleve. /x/ Målinga Respons Analyse har gjort for NRK og Fædrelandsvennen viser at under halvparten av aust-egdene, eller førtifem prosent er imot å slå sammen agderfylkene. Nesten like mange eller 39 prosent i Aust-Agder er for en fylkessmamenslåing.

Se hva de to fylkesordførerne sier om den siste meningsmålingen.