Vil erstatte kontorlokaler med boliger

75 000 kvadratmeter kontorlokaler i Kristiansand står tomme. Nå mener eiendomsmeglere at de forlatte lokalene bør erstattes med boliger.

Kompasshuset

Dette tidligere næringsbygget i Østre Strandgate i Kristiansand, det såkalte, Kompasshuset, huser nå leiligheter.

Foto: Sigtor Kjetså / NRK

– Vi ser veldig lite nyetableringer i næringslivet, og mange kontorlokaler vil bli stående tomme, sier eiendomsmegler i Næringsmegleren, Gunnar Sædberg.

Kristiansand har nå rekordmange forlatte kontorlokaler, årsaken til dette er blant annet nedbemanning i oljeindustrien.

Sæberg mener det vil være mer lønnsomt å erstatte kontorlokalene med boligbygg.

– Næringsbygg fører større utfordringer med seg, mens boligmarkedet fungerer både i opp- og nedgangstider, sier Sædberg.

Ønsker konvertering til boligbygg

Gunnar Sædberg

Eiendomsmegler, Gunnar Sædberg, i Næringsmegleren mener det vil være mer lønnsomt med boliger fremfor næringslokaler i Kristiansand.

Foto: Næringsmegleren Sædberg og Hodne-

Sædberg anslår at det er nærmere 75 000 kvadratmeter ledige kontorlokaler i byen, og med nedgangstider i oljebransjen vil det bli stadig flere.

Megleren tror det heller ikke på kort sikt vil komme nye virksomheter som kan ta over de ledige lokalene, og mener en stor del av de eldre kontroboligene bør erstattes med nye boligbygg.

– Det kan være aktuelt med andre aktiviteter, men det som sluker volum vil være konvertering til boligformål, sier Sædberg.

Vil spare på kruttet

Jørgen Kristiansen

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) påpeker at Kristiansand kommune ikke har planer om å foreta massivt grep for å gjøre om næringsareal til boligtomter.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Kristiansand kommune har imidlertid ingen umiddelbare planer for omregulering av næringsbygg.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) sier at det ikke foreligger noe overordna politikk om å ta et massivt grep for å gjøre om tusenvis av kvadratmeter med næringsareal til boligbygg.

– Alle reguleringsplaner kan selvfølgelig omgjøre på, men da må vi eventuelt behandle hver enkelt reguleringsplan for seg, og se hva som er mulig, sier Kristiansen.

Varaordføreren mener det er viktig å hukse på at konjunkturene svinger, og at det ikke er noe nytt at byen har ledige næringsarealer:

– Selv om det ser litt svart ut akkurat nå med hensyn på oljeprisen, kan det fort svinge opp igjen. Vi må ha litt tørt krutt til ting kommer tilbake, sier vareordføreren.