NRK Meny
Normal

Vil droppe MTB-er

Bygging av MTB-ene ble vedtatt for å redde UMOE Mandal og ikke for å styrke Forsvaret, hevder KrF-politiker.

MTB FRA UMOE MANDAL
Foto: NRK

KrFs representant i Forsvarspolitisk utvalg støtter dermed forsvarssjefens forslag om å droppe de nye missiltorpedobåtene til fem milliarder kroner.

Båtene er bygget ved Umoe i Mandal.

Dermed øker presset kraftig på regjering og storting om å stanse kjøp av MTB`ene.

Slakter investeringen

De politiske partienes medlemmer i Forsvarspolitisk utvalg slakter gigantinvesteringen på 5 milliarder kroner til nye missiltorpedobåter.

- Dette er en trist sak som svekker folks tillit til forsvarsplanleggingen i Norge. Skaden har skjedd, sier Johan J. Jakobsen, som representerer Senterpartiet i det regjeringsoppnevnte Forsvarspolitisk utvalg.

Onsdag la utvalget fram sine anbefalinger til den neste langtidsplanen for Forsvaret for perioden 2009-2012. En av anbefalingene er at Forsvaret kvitter seg med de nye missiltorpedobåtene (MTB-ene) til 5 milliarder kroner.

Ville ikke ha båtene

Forsvarsledelsen ville i utgangspunktet ikke ha disse fartøyene, men ble påtvunget det av et flertall på Stortinget. Nå vil altså representantene for alle partiene på Stortinget, med unntak av Frp, gjøre om beslutningen.

Politikerne går langt i å karakterisere MTB-investeringen som uansvarlig.

- Det var ikke rett å prioritere næringshensyn framfor forsvarshensyn, sier Høyres representant i utvalget, Jonni Solsvik.

Urealistisk satsing, mener Venstres representant og KrFs representant mener MTB-satsingen ble vedtatt for å redde Umoe i Mandal, ikke for å styrke Forsvaret.

Selv Frps representant, som mener MTB-våpenet ikke bør utfases nå, er svært kritisk til investeringen. Den var ikke helt meningsløs. Bare litt, sier Harald Valved.