Hopp til innhold

Vil dele Cultiva i to

Kulturstiftelsen Cultiva kan bli delt i to, der en av delene særlig skal yte tilskudd til store kulturbygg.

Video CULTIVA-NY-310310-SL-180335-SI_SL.mp4

Kulturstiftelsen Cultiva bør kreve tilbakebetalt penger de har bevilget til teater og konserthuset Kilden og Kristiansand kommune.

Deretter bør Cultiva selv opprette en ny stiftelse - som ikke er basert i Kristiansand - som skal finansiere store kulturbygg.

Ansgar Gabrielsen

Styreleder Ansgar Gabrielsen i Cultiva.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Det forslår styreleder Angar Gabrielsen at styret i Cultiva bestemmer på styremøte i neste uke. I første rekke må Kilden betale tilbake 288 millioner kroner til stiftelsen.

– For det første vil vi sende et krav til Kilden og kommunen om tilbakebetaling av de beløp som er utbetalt. Når disse pengene er innbetalt vil vi fremme søknad om å fisjonere ut en del av kapitalen i Cultiva for å etablere en ny stiftelse som i særlig grad skal yte tilskudd til store kulturbygg i framtida, sier Gabrielsen.

  • Les hele saksframlegget HER

– Pengene står i stål og betong

Teater og konserthuset Kilden har ikke 288 millioner kroner å betale tilbake til stiftelsen Cultiva. Det sier styreleder Stein A. Hannevik.

Stein Hannevik

Hannevik håper å finne en løsning.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– For det første står pengene i stål og betong - og er brukt for lengst. Det andre er at Kilden ikke er i stand til å betale tilbake og ikke tror jeg vi ønsker det heller.

– Mitt poeng er at under en helhetsløsning der det er sikkerhet for at sluttproduktet blir at vi beholder pengene, så må vi finne en teknikk underveis som gjør at alle blir tilfreds, sier Hannevik.

Cultiva vil på et møte neste uke ta stilling til om de skal kreve tilbake pengene de bevilget til Kilden, for så å opprette en ny stiftelse som skal finansiere store kulturbygg på lovlig måte:

Vil omgå reglene

Det er Stiftelsestilsynet som har sagt at utbetalingene som tidligere er gjort av Cultiva er ulovlige.

Cultivas tildeling til teater- og konserthuset Kilden er ulovlig av to grunner. For det første fordi tildelinga på nærmere 300 millioner kroner angriper grunnkapitalen i stiftelsen, som er bundet. For det andre er kommunen hovedeier av Kilden, og stiftelsesloven sier at man ikke kan gi penger til den som oppretter stiftelsen.

Nå er spørsmålet om løsninga med å dele Cultiva i to, er akseptabel for tilsynet, slik at den nye stiftelsen kan bevilge pengene tilbake til Kilden.

Tilsynet vil ikke kommentere

Stilftelsestilsynet ønsker i dag ikke å kommentere Cultivas forslag til løsning.

Øystein Fosstvedt

Seniorrådgiver Øystein Fosstvedt i Stiftelsestilsynet.

Foto: Per-Kåre sandbakk / NRK

Seniorrådgiver Øystein Fosstvedt i Stiftelsestilsynet sier tilsynet ikke har sett papirene fra Cultiva.

– Vi vil få en søknad fra Cultiva, dersom styret godkjenner dette forslaget. Jeg kan ikke kommentere dette før vi har fått søknaden på bordet.

– Har dere jobbet sammen med Cultiva om dette forslaget?

– Vi har veiledet styret i Cultiva i de lover og regler som gjelder, sier Fosstvedt.