NRK Meny
Normal

Vil bytte navn på Galtesund

Det duger ikke med et sund når man skal selge et turistmål. Reiselivsfolk i Arendal vil ha en fjord.

Galtesund eller Galtefjord ? Innselingen til Arendal kan få nytt navn. Havnefogden i Arendal foreslår dette for å få flere utenlandske turister til byen. Og turistkontoret liker forslaget.

VIDEO: Idylliske Galtesund bør heller hete Galtefjord eller Galtesundfjord, mener havnefogden i Arendal og byens turistkontor.

– Litt av vår utfordring er at vi har verdens vakreste fjord, men den heter ikke fjord, den heter Galtesund.

Det sier havnefogd Rune Hvass, som har et forslag som han tror kan trekke flere utenlandske turister til Arendal:

– Jeg ville gjerne kalt Galtesund for The Galtesundfjord.

Vil trekke turister

Havnefogden mener de bør bruke det navnet når de markedsfører byen mot utlandet, og når de snakker engelsk og tysk med turister.

Havnesjef Rune Hvass

Havnefogd Rune Hvass tror flere turister vil komme til byen, hvis de slutter å bruke navnet Galtesund på innseilingen til byen.

Foto: Miriam Grov/NRK

– Vi må vi si at det er en fjord vi har. Det er det som trekker folk. Jeg tror at bare navnet ville gjort at vi hadde fått flere som kom hit, sier Hvass til NRK.no.

Galtesund er den idylliske innseilingen til Arendal, som hvert år bringer tusenvis av turister til byen.

– Galtefjord er kanskje bedre. Dette er jo morsomt og spennende. Vi vet det kan bevege mange utledninger når de velger hvor de skal dra, sier Tone Skindlo Taraldsen, som er prosjektleder ved Turistkontoret i Arendal.

Regnbue Galtesund

Idylliske Galtesund bør heller hete Galtefjord eller Galtesundfjord, mener havnefogden i Arendal og byens turistkontor.

Foto: @nimywa Nina / Instagram

– Hvis vi i internasjonal markedsføring kunne bytte navn til Galtefjord eller Galtesundfjord, hadde det vært spennende, sier Taraldsen videre.

– Høres helt vilt ut

Som et bakteppe til tankene om navnebyttet, er også Disney-filmen «Frost». Den har en viss tilknytning til Arendal i navnet på kongeriket Arendelle i filmen.

Den første sommeren med fast cruisetrafikk til Arendal har vært en suksess, konkluderte Havnevesenet tidligere i høst. Sju cruiseskip besøkte byen i år, og de legger igjen flere millioner kroner ifølge beregninger.

Men å bytte navn på Galtesund for å trekke enda flere til byen, sitter tydelig langt inne hos befolkningen.

– Den må de dra lenger ut på landet med. Det høres helt vilt ut, sier fisker Hans Magne Tysseland og får støtte av flere andre langs brygga i Pollen i Arendal sentrum (se video øverst)