Normal

Håper flere blir tatt for menneskehandel

Politiet i Agder har fått tre millioner kroner til å bekjempe menneskehandel på Sørlandet. Liv Bente Sunde i prostitusjonstiltaket i Kristiansand håper det kan føre til at bakmennene blir tatt.

Politiet i Agder har fått tre millioner kroner til å bekjempe menneskehandel på Sørlandet. Liv Bente Sunde i prostitusjonstiltaket i Kristiansand håper det kan føre til at bakmennene og hallikene blir tatt.

SE VIDEO: Liv Bente Sunde har jobbet i prostitusjonstiltaket i Kristiansand i flere år. Hun forteller at historiene de prostituerte forteller er tøffe. Sunde forstår at politiet sliter med å få tatt bakmennene, men har et håp om at mer midler skal gjøre det mulig å få dømt bakmennene.

Nesten 40 personer selger sex på innemarkedet i Aust – og Vest-Agder, viser nye tall.

På et åpent seminar på Fylkeshuset i Arendal onsdag kveld stilles spørsmålet "Finnes det menneskehandel på Sørlandet?".

– Helt opplagt at det foregår menneskehandel

Feltsykeleier Liv Bente Sunde, som har jobbet i prostitusjonstiltaket i Kristiansand kommune i flere år, sier til NRK at hun har stor grunn til å tro at det finnes menneskehandel i landsdelen.

Liv Bente Sunde

Liv Bente Sunde i prostitusjonstiltaket i Kristiansand kommune mener det uten tvil foregår menneskehandel på Sørlandet. Nå håper hun at midler politiet får, skal føre til at bakmennene blir tatt.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Det er helt opplagt at det gjør det. I prostitusjonstiltaket i Kristiansand kommune følger vi opp kvinner som er utsatt for menneskehandel. Dette har vi gjort siden vi startet opp for rundt fem år siden.

Hittil er ingen bakmenn dømt etter menneskehandel-paragrafen på Sørlandet, ifølge Leif Vagle fra Agder politidistrikt.

Likevel er det mange indikasjoner på at det foregår «trafficking». Vagle forteller at det er krevende for politiet å etterforske disse sakene.

Puster bakmennene i nakken

– Vi regner nok med at vi har pustet noen av disse bakmennene i nakken når vi har etterforsket inn mot forskjellige saker, men vi har foreløpig ikke endt opp med å dømme noen, sier Vagle.

Sunde tror politiet vil komme nærmere enn bare å «puste bakmennene i nakken» med de tre millioner kronene politiet nå får.

– Jeg er helt sikker på at de vil få en større oversikt og at de kan klare å ta halliker i det «vanlige» prostitusjonsmarkedet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Leif Vagle portrett

Leif Vagle i Agder politidistrikt sier det er krevende for politiet å etterforske saker om menneskehandel. Nå har distriktet blitt tildelt tre millioner kroner for å styrke etterforskningen av disse sakene.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Frykter represalier

Og ifølge Vagle er det nettopp frykt som gjør at det er vanskelig for politiet å etterforske disse sakene.

– Ofrene i disse sakene er ofte i en tvangssituasjon. Det kan være svært krevende å få disse menneskene til å stå frem og i tillegg vitne mot sine bakmenn. De er redde for represalier.

Sunde håper intensiv etterforskning og domfellelse vil gjøre at de som blir utsatt for menneskehandel til slutt tør å ta steget med å anmelde.

– Hvis dette fører frem og mennene blir dømt, tør kanskje andre kvinner som er utsatt for menneskehandel å ta kontakt med politiet og anmelde de som står bak dette.