NRK Meny
Normal

Vil beholde kontrollen

Kristiansand vil hindre at kommunene mister styringa med det hvite gullet.

Kraftmagasin
Foto: Sundsdal, Svein / ( Svein Sundsdal/NRK)

Statkraft, som er ett av de største kraftselskapene i Europa, ønsker å bli den største eieren i Agder Energi for å overta styringa av selskapet.

Men politikerne i Kristiansand er fast bestemt på å sikre at Agder Energi forblir i landsdelen.

NETT-RADIO: Kristiansand vil kjøpe flere aksjer

Bystyret vedtok i går kveld at kommunen skal vurdere å kjøpe flere aksjer i selskapet, hvis det er nødvendig for å sikre at aksjemajoriteten blir på Agder.

Forrige uke vedtok også politikerne i Arendal å kjøpe flere aksjer for å beholde styringa.

LES OGSÅ: ARENDAL VIL KJØPE FLERE KRAFTAKSJER

Solgte ut - vil nå kjøpe

Kommunene på Agder har rundt 55 prosent av aksjene i Agder Energi, og Statkraft rundt 45 prosent. I 2001 solgte Kristiansand - etter mye debatt - store deler av aksjene sine til Statkraft, blant annet for å finansiere kulturstiftelsen Cultiva.

Harald Hageland

Harald Hageland, bystyrerepresentant for SV i Kristiansand.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

SV har hele tiden ment at kommunene må beholde makta over energiselskapet, og det var SVs Harald Hageland som fikk med seg bystyret i Kristiansand på å gå inn for å kjøpe flere aksjer.

- Vi ønsker en lokal kontroll over Agder Energi for å sikre selskapets aktiviteter på Sørlandet. Med en større eier andre steder, kan vi risikere å få en flytting av store deler av virksomheten. Det ønsker vi ikke, sier Hageland.

- Nå har Kristiansand solgt ut veldig mye, er dere i ferd med å snu nå?

- Jeg vet ikke om vi er i ferd med å snu, men vi åpner for at hvis det blir lagt ut aksjer for salg, så vil Kristiansand være en av de som står først i kø for å kjøpe, sier Hageland.

Alle må ta stilling til eierskapet

Ordføreren i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad, er leder for eierkommunene i Agder Energi., er fornøyd med at kommunene forsøker å beholde konsernet i landsdelen.

Bjørn Ropstad

Bjørn Ropstad er leder for kommuneeierne på Agder.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

– Dette er godt nytt. Og det viser at kommunene på Agder slutter opp om eierskapet, sier han.

Alle kommunene på Sørlandet tar nå stilling til eierskapet i Agder Energi. De er invitert til å forlenge pakten om å holde aksjemajoriteten – og dermed styringen – i landsdelen.

Det er snakk om å binde seg til å ikke selge i fem år. Så langt er det bare Valle kommune som ikke har sagt ja. Kommunen synes tre års binding må være nok. De 30 kommunene møtes snart for å konkludere.