– Klomsæt har blitt gjort til syndebukk

Familien til gutten som har hatt Sigurd Klomsæt som bistandsadvokat etter 22. juli vil betale av egen lomme for å fortsatt ha Klomsæt som advokat. De mener Klomsæt urettmessig har blitt hengt ut som den store syndebukken for lekkasjer i forbindelse med terroretterforskningen.

Sigurd Klomsæt

Sigurd Klomsæt ble i Borgarting lagmannsrett nektet å fortsette som bistandsadvokat for en klient som var på Utøya. Saken er anket til Høyesterett. (Arkivfoto)

Foto: Berit Roald / Scanpix

– Han har blitt uthengt som en syndebukk på grunn av én lekkasje som kom både fra politiet, tingretten og andre advokater, hevder guttens far, Rune Lindstrøm.

– Alt må belyses

Lagmannsretten er imidlertid ikke i tvil om at lekkasjene av bilder av Anders Behring Breivik etter arrestasjonen på Utøya kom fra Klomsæts kontor, og sier nei til å la Klomsæt fortsette som bistandsadvokat i saken.

Avslaget er anket til Høyesterett.

– Det er så mange lekkasjer i denne saken at alt må belyses. Ikke bare de to bildene som de mener Klomsæt har lekket. Dette er prinsipielt viktig, sier Lindstrøm.

Han mener politiet lekker som en sil i saken og sier det blir feil når Klomsæt blir fremstilt som den store syndebukken.

– Du har også lekkasjer som går på lydloggen. Den er det politiet som har lekket, og det er en mye verre lekkasje når du via lydloggen kan vite om din sønn eller datter kunne vært reddet hvis politiet hadde vært raskere, enn å se et bilde av gjerningsmannen sittende med håndjern, mener Lindstrøm.

Uaktuelt med ny advokat

Klomsæt får ikke fortsette som bistandsadvokat, men familien vil betale ham av sin egen lomme for å beholde ham som advokat for den 16 år gamle gutten.

– Vi har hatt besøk av ham 17 ganger. Han stiller opp for oss og ringer hver gang det skjer noe nytt. Når det kommer noe nytt på radio eller TV ringer han og varsler oss på forhånd. Vi føler oss veldig godt ivaretatt, sier faren.

– Vi vil ikke ha en ny advokat og at min sønn må rippe opp i alt han har fortalt til Klomsæt. For alt må i så fall fortelles en gang til, sier Lindstrøm.