NRK Meny
Normal

Vil bare ha ett sykehjem

Audnedal kommune skal spare to millioner kroner, og vil legge ned enten Byremoheimen eller Konsmoheimen.

Konsmoheimen

Ordføreren i Audnedal, Tønnes Seland, vil legge ned Konsmoheimen sykehjem. Politikerne i Audnedal vil bare ha ett sykehjem i kommunen for å spare penger.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Folk på Byremo er i harnisk over planene om å legge ned ett av de to sykehjemmene i Audnedal. I går var det folkemøte, der politikerne presenterte planene.

Olav Rydland

Rydland er bekymret for framtida om Byremoheimen blir lagt ned.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Enten blir Konsmoheimen lagt ned, eller så ryker sykehjemmet på Byremo. Olav Rydland er bekymret for framtida.

– Ja, det vil bli ganske umulig for meg, for jeg er nede og sover på Byremoheimen og morgen og kveld må jeg ned på heimen. Skal den bli nedlagt må jeg ned til Konsmo, det er to mil. Da er det et spørsmål om hvor jeg blir hen, sier Rydland.

– Direkte urettferdig

Kommunen skal spare to millioner kroner, og mener ett sykehjem er nok. Enten må Byremo-folk komme seg de to milene til Konsmo, eller omvendt. Steinar Fuglestveit fra Ap står i bresjen for opprøret mot å legge noen av stedene. Han mener det er helt feil at de eldre skal ta regninga.

Steinar Fuglestveit (Ap)

Steinar Fuglestveit (Ap) mener de eldre må skånes.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK
Tønnes Seland

Ordfører Tønnes Seland sier ingen ønsker å legge ned sykehjem, men at det er nødvendig.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

– Jeg synes det er direkte urettferdig. Det er mennesker oppi dette og det er dem det gjelder. En kommune har ikke bedre kvalitet enn det den viser overfor de svakeste i samfunnet. Når skal vi prioritere de eldre? sier Fuglestveit.

Går for Byremoheimen

Ordfører Tønnes Seland har måttet tåle hard kritikk. Hans parti Bygdelista var det eneste som gikk til valg på å beholde begge sykehjemmene. Nå vil han bare ha ett.

– Ting endrer seg underveis og etter valget har vi fått samhandlingsreformen og de andre momentene med økonomi inn. Alternativet er kanskje å legge ned skole og det er ikke noe bra alternativ. Da mener jeg at vi like godt kan hoppe i det som å krype i det, sier Seland.

Han mener at å legge ned Konsmoheimen er det beste alternativet.

– Per nå ser det ut som at Bygdelista vil lande på å legge ned Konsmoheimen og bygge ut Byremoheimen, siden den har den mest moderne bygningsmassen for framtida.

– Hva med de velgerne som stemte på ditt parti nettopp på grunn av denne saken?

– Jeg tror de fleste forstår at vi ikke gjør dette for å gjøre noe vondt, men fordi det er en nødvendighet. Dette er ikke noe noen ønsker å gjøre, sier Seland.

For raskt

I juni skal kommunestyret endelig avgjøre saken, noe Steinar Fuglestveit fra Ap mener er altfor kjapt.

– Rapporten sier at i 2020-2025 så må noe antageligvis gjøres her likevel, og da er det å gamble å legge ned den ene eller den andre plassen på dette tidspunkt, sier Fuglestveit.