Hopp til innhold

Vil ha spleiselag for trekirke

Trekirken i Mandal må restaureres for store summer etter at det ble oppdaget sopp. Vidar Kleppe (Dem) mener kommunene skal spleise.

Vidar Kleppe

Mandal kirke råtner på rot.

Det er hussopp og råte i store deler av bærekonstruksjonen som skaper problemer for den 200 år gamle kirken i Mandal. Mandals økonomi er skral og det usikkert om staten vil bidra.

LES OGSÅ: Soppangrep truer Norges største trekirke

Vil ha med fylkeskommunen på spleiselag

Skolebygg og kirker forfaller, mens moskeer dukker opp som paddehatter. Mandal kirke har historisk sus og må bevares. Når ikke Mandal kommune har økonomiske muskler, så mener jeg at fylkeskommunen skal koordinere et spleiselag, sier Kleppe.

Kleppe viser til at Fylkeskommunen har en samarbeidsavtale hvor de 15 kommunene samarbeider om alt fra skoler til kirker. Han vil at Fylkeskommunen bruker denne avtalen for å få til et spleiselag.

Hva vil du gjøre i forhold til dette?

– Jeg har løftet dette opp gjennom en interpellasjon til Fylkesordføreren i Vest-Agder. Fylkeskommunen har et ansvar som en aktiv aktør og en utvikler her på Sørlandet, sier Kleppe.

Dette er et utdrag fra interpellasjonen:

«Demokratene mener at fylkeskommunen som en "drivkraft for utvikling" og som også har inngått en samarbeidsavtale med Mandal kommune bør kunne bidra økonomisk i et "spleiselag" for å sikre at Mandal Kirke med sin historisk betydning – ikke "råtner på rot" av hussopp og råte. Er fylkesordføreren enig med Demokratene i dette?»

– Tarvelig av Staten

Riksantikvaren har tidligere sagt at deg ikke har mulighet til å støtte Mandal kirke, da det er utenfor deres mandat. Det synes Kleppe er opprørende.

– Jeg synes det er tarvelig at Staten og riksantikvaren ikke tar ansvar, men nettopp derfor må fylkespolitikerne manne seg opp, og i et samarbeid med kommunene bør det finne sted et spleiselag, sier Kleppe.

– Hva med alle de andre kirkene som er i dårlig stand?

– Vi har et ansvar her i hvert fall. Nå hverken politikerne i Mandal eller på Stortinget tar ansvar så mener jeg at fylkespolitikerne må være med i et spleiselag å bidra, sier Kleppe.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 0,61 kr
Dyrest kl. 09 0,73 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %