Viktigere å se bra ut enn å være varm

Minusgrader, vind og snø er ikke nok til å få alle tenåringer til å sko seg godt. Mange går fortsatt med sommersko og nakne ankler i vinterkulda.

Lave sko og bare legger i snø
Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK

Det er ikke langt mellom de bare anklene på Tangen videregående skole i Kristiansand. Hvite ankelsokker og lave sko er gjennomgangsmelodien, til tross for at snøen føyker utenfor.

Peter Jakobsen og Daniel Ingebretsen

Peter Jakobsen og Daniel Ingebretsen mener det ikke er akseptert å gå i vintersko...

Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK
Lave, hvite sko

...Begge to mener at det er lave sko, som gjelder og at de MÅ være hvite.

Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK

Det skal mer enn bitende kulde og snø til for at ungdommer dropper det som har vært den store trenden de siste årene: Korte, trange ankelbukser, kombinert med lave, tynne sommersko og ankelsokker.

Kameratene Daniel Ingebretsen og Peter Jakobsen har på seg gode vinterjakker, men har lave, hvite sko. De mener man blir «automatisk teit» om man har på seg vintersko.

– Jeg kan ikke huske sist jeg kjøpte nye vintersko. Jeg går i de samme lave skoene hele året. Man går og småsnufser litt og mamma sier hele tida at jeg må ta på meg ordentlige sko, sier Daniel.

– Jeg har vintersko, men jeg føler at det er sosialt uakseptabelt å gå i store sko. Man vasser jo i snø utenfor døra, men jeg klarer meg. Skoene tørker under vifta i bilen, sier Peter.

Byttet til vintersko

Silje Wilson Nordby

Silje Wilson Nordby byttet ut sneakers med vintersko.

Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK

På et bord sitter en jentegjeng samlet og debatten om hvor akseptabelt det er med vintersko er lett å dra i gang.

– Jeg hadde faktisk på meg vintersko i går, men da ble jeg mobbet. De var visst litt store og høye, ifølge mine venner her, sier Benedikte Kristensen og ser utover bordet.

Silje Wilson Nordby sier hun hadde på seg sneakers første snødag, men i dag har hun på seg vintersko.

– Jeg har kommet i den alderen at det går fint. Jeg ble så blaut på beina første dag at jeg begynte med UGGs, sier Silje.

Blir lettere forkjølet

Gunn Wetrhus er avdelingsleder for elevtjenester på Tangen videregående skole og har vært helsesøster siden slutten av 1990-tallet. På nittitallet ble jentene kalde fordi de gikk med bar mage hele året. Nå fryser ungdommen på grunn av sommersko.

Gunn Wetrhus

Gunn Wetrhus sier hun aldri vil kommentere elevenes bekledning. Det er foreldrenes jobb.

Foto: Miriam Grov / NRK

– De aller fleste går med bare legger og lave, tynne sko uansett vær og føre. Man vil ligne på de andre, følge moten og være med.

– Ofte blir man fuktig i tillegg til kald, og da er man mer utsatt for luftveisinfeksjoner og forkjølelser. Men i den store sammenhengen betyr det lite for ungdommen. Det er andre ting som er viktigere, sier Gunn Wetrhus.

Stygt med vintersko

Og det har hun rett i. Mange ungdommer NRK snakker med mener at det er viktigere å se bra ut enn å ikke fryse.

Mange innrømmer at det er kaldt, men siden de skal være mest inne er det viktigere å ha fine bukser og sko, enn å holde seg varm. Mange mener vintersko er stygge.

Wetrhus sier hun aldri kommer til å bemerke ungdommenes påkledning.

– Det er foreldrenes jobb å passe på at barna er kledd etter det føret som er. Akkurat som med mat og søvn er det retningslinjer som må komme hjemmefra.