Veterinær: – Tyder på et målrettet kutt

Veterinær Dag Sitje sier alt tyder på at hesten som ble funnet død i Vegusdal fredag hadde et avskåret øre. Etterforsker Torvild Selås sier dyremishandling kan straffes med fengsel.

Død hest kuttet

Hesten mangler et øre. Kuttet tyder på at øret har blitt avskåret sier daglig leder Dag Sitje i Evje dyreklinikk.

Foto: Privat

Det var fredag ettermiddag at han fant én av hestene død på jordet ved gården i Vegusdal i Birkenes. Øret til hesten manglet. Vegusdal synes det hele var mistenkelig og tok kontakt med politiet. Der kom de frem til at løsningen var å skjære av hodet og sende det til en veterinær.

– Vi skulle ta inn fire hester fra beite, men det var bare tre som kom. Vi gikk for å se etter den siste, og fant den død ute på beite. Den hadde et sår i hodet, og øret var borte, forteller hesteeier, Ole Morten Vegusdal.

Ole Morten Vegusdal

Hesteeier Ole Morten Vegusdal sendte den avdøde hestens hode til veterinær for å få svar på hva som kan ha hendt.

Foto: privat

Øret skåret av

Etter en nærmere sjekk hos veterinær ser det ut til at dette dreier seg om et avskåret øre.

– Jeg kan med ganske stor sikkerhet si at øret er avskåret, sier daglig leder Dag Sitje i Evje dyreklinikk.

– Det er to ting som peker på det. Det er rette snittflater og hårene er kappet. I tillegg er underliggende muskulatur uskadet, noe som tyder på et målrettet kutt.

Hest funnet død

Den 15 år gamle Islandshoppa kom til gården for to måneder siden. Fredag ettermiddag ble den funnet død på jordet, og det venstre øret er borte.

Foto: OLE MORTEN VEGUSDAL / Privat

Han påpeker at øret sannsynligvis har blitt skåret av etter at hesten døde.

– Jeg er ganske sikker på at dette har skjedd etter at hesten var død. Du går ikke bort til en hest og begynner å skjære i den. Da får du et spark eller så er hesten over alle hauger før du har snittet to centimeter.

Kan føre til strenge straffer

Det er fortsatt usikkerhet rundt dødsårsaken. Hesten sendes nå til obduksjon på Veterinærinstituttet i Oslo for videre svar.

Etterforsker og miljøkoordinator i Agder politidistrikt, Torvild Selås, sier denne typen saker kan føre til strenge straffer for de skyldige.

Torvild Selås

Etterforsker og miljøkoordinator Torvild Selås fra Agder politidistrikt.

Foto: Gunnar Kleiberg / NRK

– Politiet er bedt om å prioritere slike saker høyere. Det har ført til at flere saker etterforskes og straffene er blitt strengere, sier Selås.

Han kan ikke huske å ha hatt tilsvarende saker tidligere, men påpeker at det har vært grove brudd på dyrevelferden i regionen tidligere.

– Vi har hatt flere tilfeller hvor vi har etterforsket dyrevelferdssaker på Sørlandet. Noen av sakene har vært grove.

– Ekkelt

Den avdøde hesten var ute natten før den ble funnet død. Hesteeier Vegusdal sier episoden har gjort han mer utrygg på å la hestene stå ute over natten.

– Det er ekkelt å tenke på at slike ting kan skje. Å la en hest gå ute å beite på natta med temperaturene som er nå, er i utgangspunktet ikke noe problem.