Hopp til innhold

Gutt (4) fikk i seg narkotika – nå roper ekspert varsko

Det finnes stadig flere produkter som inneholder cannabis. Det kan øke risikoen for at barn får i seg narkotika ved et uhell.

canabissjokolade

Tolletaten har de siste årene beslaglagt flere produkter som inneholder cannabis, som for eksempel disse sjokoladehjertene. Det er fortsatt uvisst hvordan fireåringen i Kvinesdal fikk i seg narkotika.

Foto: Tolletaten

– Noen av produktene kan være fristende for barn, for eksempel godteri eller kjeks, sier assisterende avdelingsleder for rettsmedisinske fag ved Oslo universitetssykehus Liliana Bachs.

Rusmiddelet THC er det mest sentrale virkestoffet i hasj og marihuana. Men stoffet finnes også i en rekke andre produkter som er tilsatt cannabis, blant annet hudkrem, matvarer og tamponger.

– Man kan bestille slike produkter på internett og få levert det på døra, sier Bachs.

NRK har tidligere skrevet at det i løpet av de siste fire årene har det skjedd en tredobling av tilfeller der narkotiske stoffer blir funnet og beslaglagt i posten.

Skal avhøre foreldre på nytt

Lørdag fikk politiet melding om at en fire år gammel gutt var bevisstløs i Kvinesdal i Vest-Agder der den alternative festivalen The Bivrost Gathering ble arrangert.

Gutten hadde fått i seg THC. Politiet vet ikke hvordan fireåringen fikk i seg det narkotiske stoffet.

– Vi skal avhøre foreldrene til gutten på nytt. I tillegg skal vi muligens ta et par andre avhør for å få informasjon om hva som kan ha skjedd, sier politiadvokat Liv Seland.

The Bivrost Gathering

Sist helg ble festivalen The Bivrost Gathering arrangert. Politiet var klar over hvor og når festivalen skulle arrangeres.

Foto: Skjermdump fra facebook

Flere produkter med høyt innhold av THC

Liliana Bachs sier at THC i seg selv ikke forventes å gi fireåringen noen varige skader. Likevel advarer hun mot at det nå finnes mange produkter med et høyt innhold av THC på markedet.

– Tidligere hadde hasjisj og cannabis et innhold på bare en liten prosent. Men de spiselige produktene kan ha opp mot 100 prosent. Da skal det veldig lite til før et barn får alvorlige symptomer.

– Det er mye større sjanse for å få en uheldig virkning for barn siden det er mange produkter med høyt innhold av THC på markedet.

Ved høye doser kan barn havne i koma og i noen tilfeller slutte å puste. I USA er det en økning i antall barn som blir forgiftet av stoffet.

– Jeg har sett veldig mange rapporter fra USA om barn som har blitt innlagt etter å ha fått i seg THC, men heldigvis har ingen dødd.

Cannabis

BESLAG: Denne pakken fra USA var merket som medisinsk cannabis og ble beslaglagt av tollere. Godteposen inneholdt blant annet «Sure Ormer» og «Colaflasker». En av ingrediensene i godteriet var THC, som er det aktive virkestoffet i cannabis.

Foto: Tolletaten

Var klar over at festivalen skulle arrangeres

Teltet gutten ble funnet i ble ransaket uten at politiet fant noen narkotiske stoffer. Liv Seland sier politiet mener de ikke hadde hjemmel i loven til å ransake noen av de 10–15 andre teltene i området.

– Det framkom ikke noen opplysninger om hvor gutten kunne ha fått i seg stoffet og ingen av personene politiet var i kontakt med fremstod som påvirket av narkotika.

Politiet var klar over når og hvor Bivrost-festivalen skulle arrangeres.

– Så lenge innhold og formål er i tråd med norsk lov har alle mulighet til å avholde slike private samlinger. Basert på erfaring og opplysninger fra tidligere fant man hverken grunn eller hjemmel til å stanse arrangementet.

– Hadde politiet grunn til å tro at det kunne være narkotika på stedet i forkant av helga?

– Vi har ikke noen spesielle opplysninger knyttet til det.