NRK Meny
Normal

Skipsverft permitterer

Opp mot 50 ansatte ved verftet Palmer Johnson Norway AS i Kvinesdal blir permittert.

En av yatchene Palmer Johnsen skal bygge i Kvinesdal.

Palmer Johnsen AS i Kvinesdal må permittere mens de vneter på skroget til denne luksusyachten.

Foto: Illustrasjonsbilde fra Palmer Johnsons hjemmeside.

Skipsverftet Palmer Johnsen Norway AS mangler oppdrag. I slutten av august mottok alle 131 ansatte permitteringsvarsel. . Permisjonen begynner å gjelde for flere av dem fra og med i dag.

– Alle blir ikke permittert med en gang. Vi kommer gradvis til å trappe ned arbeidsstyrken. 30 - 50 ansatte blir permittert, sier teknisk direktør Sigurd Jan Fanuelsen til NRK.

Frem til nå har over 300 arbeidere vært sysselsatt med verftets hittil aller største bygg "Normand Subsea", som overleveres torsdag, skriver avisen Agder. Ingen nye oppdrag venter før skroget til den første av to luksus-yachter kommer fra Polen - det skulle etter planen vært på plass.

LES: SKAL BYGGE LUKSUSYACHTER

Lys i tunnelen

Skroget til den første luksusyachten skulle vært i Kvinesdal for fire måneder siden, men fortsatt er det usikkert når verftet Odys i Gdansk har skroget ferdig.

Fanuelsen tror skroget skal være på plass i Kvinesdal før nyttår. Og han mener markedet for luksusyachter ser litt ser litt lysere ut.

– Det har ikke vært solgt yatcher det siste halvannet år, men nå nylig er det solgt et par båter fra Palmer Johnsen internasjonalt, sier han.

Usikre ansatte

Tross permitteringer er stemningen blant de ansatte relativt god, sier tillitsvalgt Torvald Lygre.

– Stemningen er ikke så veldig dårlig, men vi er litt usikre og spente. Vi ser for oss at de fleste av oss må ut i permisjon kanskje fram til nyttår, men vi har stor tro på at vi skal bygge denne båten, sier Lygre.

Men han er usikker på om alle de ansatte da vil være tilbake i full jobb.

- Jeg er ikke sikker på om alle kan komme tilbake. Jeg har hørt ymt om at noen vil bli overflødige og sagt opp. Når jeg har spurt opp igjen om det gjelder vanlige produksjonarbeidere - så har jeg fått beskjed om at det er det ikke. Så jeg er faktisk litt usikker, sier Lygre.

Fanuelsen tror det blir jobb til alle, men det er ikke sikkert at de som nå blir permittert kommer tilbake til samme oppgaver.

– Noen vil få andre arbeidsoppgaver enn de har i dag, sier Fanuelsen.