NRK Meny
Normal

Verdensrekordforsøk med 530.000 fyrverkerieffekter

Lørdag er det duket for en seks minutter lang fyrverkeri-orgie i Søgne. I dag rullet trailere fullastet med krutt inn i kommunen.

Skal fyre opp 530.000 effekter på seks minutter.

I dagevis har et kobbel med pyroteknikere skrudd sammen fyrverkeribatteriene som i morgen sender tusenvis av raketter til himmels. Omkring 300 paller med krutt vil bli fyrt av i løpet av den seks minutter lange sekvensen.

Fyrverkeriet skal skytes opp på et jorde ved Tangvall i Søgne. Installasjonen blir plassert på et område som er 110 meter langt og 80 meter bredt. Publikum får ikke komme nærmere enn 200 meter.

– På jordet blir det plassert ut 3600 effektbatterier i tillegg til annet fyrverkeri i et mønster som skal illudere det norske flagget, forteller pyrotekniker Espen Kollstad til NRK.no.

Mest mulig på kortest tid

Det er ikke verdens største fyrverkeri-oppskytning publikum vil være vitne til, men forsøket går ut på å skyte opp flest effekter i løpet av kort tid.

Den gamle rekorden er på 460.000 effekter innenfor seks minutter.

– Vår ambisjon er 530.000 effekter på like lang tid, sier Kollstad.

Jeg synes ikke dette er det dummeste man kan bruke penger på

Espen Kollstad, pyrotekniker

Han synes det er gøy at verdensrekordforsøket skjer i en liten kommune, og ikke i en storby.

– Det er morsomt at det skjer på et så lite sted. Jeg synes det er spenstig at man får til noe sånt i Søgne. Jeg gleder meg til å avfyre 3500 effektbatterier, for det tror jeg ikke det er så mange som har gjort før, sier Kollstad.

Pengebruk

– Men kunne ikke disse millionene blitt brukt på noe annet?

– Det er mye fornuftig man kan bruke pengene sine på. Men fyrverkeriet er produsert i et annet land og sent videre hit. Det er mange som livnærer seg på dette, sier Kollstad.

Han mener man også må se verdien i at mange synes det er gøy med spektakulært fyrverkeri som farger himmelen.

– Det er mange mennesker som er fascinert av dette og lar seg underholde. Man kan godt ta en diskusjon om bruk av penger, men jeg synes ikke dette er det dummeste man kan bruke penger på.

Arrangørene håper at mellom 10.000–15.000 publikummere kommer for å overvære verdensrekordforsøket.

En autorisert person fra rekordorganisasjonen Guiness kommer fra London for å kontrollere verdensrekordforsøket.

Fyrverkeri Søgne

Denne gjengen skal rigge klart rampene med fyrverkerieffekter. Totalt 530.000 effekter skal fyres av i løpet av seks minutter.

Foto: Anne Wirsching / NRK