Verden inspirerer sørlandsmusiker

Han har blitt markedsført som nye a-ha i Kina, og har reist rundt i Europa for å lage låter. Nå gir Bent Ivar Depui Tversland fra Evje ut sin andre soloplate.

Bent Ivar Depui Tversland

Bent Ivar Depui Tversland er ute med ny soloplate.

Foto: Janne Aateigen/NRK

Depui er gutten som satte en femkroning fast i halsen som liten, noe han mener er grunnen til den karakteristiske sangstemmen sin.

Nå har han spilt inn sin andre soloplate og fremdeles er det stemmen og gitaren som gjelder for Bent Ivar Depui Tversland, som bruker artistnavnet Depui. Plata har fått tittelen «Growing Wild».

Finner inspirasjon over alt

– Jeg har en tendens til å hente inspirasjon fra alt som skjer rundt meg, forklarer Depui.

– Alt fra meninger, dagsaktuelle hendelser, andre kulturer og mennesker er viktig for låtskrivingen min. På plata har jeg blant annet skrevet en sang om kameratene mine i oppveksten på Evje. Den satt jeg hjemme i smia og skrev, og hver venn fikk sitt vers, forklarer han.

Bent Ivar Depui Tversland

Bent Ivar Depui Tversland.

Foto: Janne Aateigen/NRK

Det er godt og vel to år siden Depui kom med sin første fulle CD. Og siden har det vært travle tider for musikeren fra nedre Setesdal.

– Mange av låtene på plata har blitt til ute i Europa, sier Depui.

– Jeg er medlem av NOPA – Norsk forening for komponister og tekstforfattere, og har fått lov til å disponere leiligheter foreningen eier i forskjellige land. Derfor har plata blitt til i Tyskland, Frankrike, Budapest og London, forklarer Depui.

Som a-ha i Kina

– Jeg har hatt flere spillejobber i Tyskland og dro også med fullt band til Kina for å spille, forteller Depui.

– Det spesielle var at bookingselskapet mitt hadde markedsført oss som "det nye a-ha fra Norge". En smule overdrevet, men vi fikk heldigvis gode tilbakemeldinger fra publikum. Vi ble mottatt som superstjerner, noe som ikke er helt vanlig for en beskjeden sørlandsgutt, smiler Depui, og legger til:

– Men det var veldig moro!

Depui har ikke med seg faste musikere på innspillingen av den nye plata.

– Jeg henter musikere ut fra hver enkelt låt, forklarer han.

– Når jeg hører hva slags lydbilde en låt trenger, spør jeg folk om de vil bidra på innspillingen. Jeg har vært heldig å få med seksten forskjellige, dyktige musikere på CD-en. Ingen nevnt, ingen glemt, smiler han, i stedet for å ramse opp musikerrekka si.

Folkemusikk fra mange land

– Jeg liker det verdensmusikkaktige lydbildet, forklarer Bent Ivar Depui Tversland.

– I mine låter finner du elementer fra flere lands folkemusikk og jeg studerte folkemusikk da jeg gikk på Valle videregående skole, legger han til.

– Dessuten har jeg hatt en god læremester i Tuva Syvertsen, felespiller, vokalist og frontfigur i Valkyrien Allstars. Hun var med på den første plata mi og har betydd mye for meg.

– Jeg fylte nettopp tretti år og hadde satt meg som mål at innen den tid skulle jeg klare å leve av musikken, forklarer Depui.

– Derfor startet jeg også et eget plateselskap og innrømmer at det ligger mye hardt arbeid og mange utgifter bak.

– Jeg har stor respekt for låtskriving og det viktigste for meg er å ikke gå lei. Låtskriving fungerer som terapi for meg, forklarer Bent Ivar Depui Tversland, som også hevder at han er heldig som kan leve av en så fantastisk jobb.

I morgen ettermiddag er det plata til Bent Ivar Depui Tversland som skal vurderes av SørlandsScenens anmelder Øyvind Nyvoll. Hvor på poengskalaen fra en til ti han plasserer Growing Wild» hører du torsdag rundt klokka halv fem.