Venter på svar fra Erna etter spiralnekt

82 personer i Åseral kommune har skrevet under på at de vil ha legen sin tilbake. Nå venter de spent på svar fra statsministeren.

Brev til statsministeren

Ei aksjonsgruppe ledet av Rita Børtnes (t.v.) og Linn Charlotte Reigstad står bak aksjonsgruppa som har sendt en appell med underskrifter til statsminister Erna Solberg.

– Vi sendte brevet forrige uke, så nå venter vi spent på svar, sier Rita Børtnes som er initiativtaker til underskriftskampanjen.

Børtnes og Linn Charlotte Reigstad som begge var pasienter hos Ann-Margret Haaland dannet en aksjonsgruppe for å la fastlegen deres beholde jobben.

– Til sammen fikk vi inn 82 underskrifter for å la Haaland behold jobben, sier Børtnes.

Statens helsetilsyn slo i januar fast at legenes reservasjonspraksis ikke har vært i tråd med regelverket og sendte brev til kommunene, der det heter at alle fastleger må innrette seg etter regelverket, og at det ikke er anledning til noen form for reservasjoner.

På dette grunnlaget sa Haaland opp stillingen sin som fastlege 11. februar.

– Jeg har tatt valget på grunn av min samvittighet, sa Haaland til NRK.no.

I appellen skriver Børtnes blant annet følgende til statsministeren:

Jeg synes jo at en lege må være så langt likestilt at han får lov til å tenke over sine handlinger og avgjøre om han kan utføre dem eller ikke. Det blir noe annet med livreddende handlinger, men det dreier seg jo ikke om det. I hvert fall ikke for kvinnen. Å handle uten å tenke og ta hensyn til samvittigheten kan etter min mening bare kreves av maskiner.

Rita Børtnes

Børtnes er optimistisk etter underskriftskampanjen.

– Nå venter vi alle sammen på et positivt svar.

Se video med fastlege Ann-Margret Haaland:

Lege Ann-Margret Haaland sa opp stillinga si 11. februar, fordi hun ikke lenger kan reservere seg mot å sette inn spiral eller skrive ut resept på angrepiller.