NRK Meny
Normal

Varsler bikiniføre i snørikt fjellandskap

Mens meteorologene varsler drømmevær i sør i helgen, lokker skidestinasjonene med mye snø og gode forhold i løypene. – Benytt sol og skiføre nå – før snøen smelter, er oppfordringen.

Ljosland 19. april 2014

Ljosland i Åseral lokker med drømmehelg med sol og gode snøforhold. Bildet er tatt 19. april.

Foto: Andreas Sandtveit

– På Ljosland har vi fremdeles massevis av snø. Vi kan ikke gi oss ennå, sier daglig leder ved Ljosland Skisenter i Åseral, Gunvor Ljosland.

– Etter en værmessig utfordrende vinter ser det ut til at vi i helgen kan sette ett verdig punktum for årets sesong. Både værvarsel og snøforholdene er fantastiske, sier Ljosland.

Ljosland Fjellstoge

Litt lite snø omkring Ljosland Fjellstoge i dag, men innover i fjellet er det bra skiføre.

Foto: Mikael F. Schlezinger
Påskestemning Ljosland

Fine forhold for noen og enhver.

Foto: Svein Sundsdal/NRK
Per Thomas Skaanes

Per Thomas Skaanes i Turistforeningen tror snøen i høyfjellet vil ligge ut mai.

Foto: Kjartan Bjelland / DNT-Sør
Øyuvsbu, Turistforeningens hytte

Turistforeningens hytte på Øyuvsbu er en av hyttene som ikke kan benyttes nå på grunn av villreinens kalvingsperiode.

Foto: Per Ole Lindhjem / NRK
Villrein ved Øyuvsbu

Villrein i området ved Øyuvsbu.

Foto: Per Ole Lindhjem / NRK
Tjørhomfjellet i april

Snøforholdene i alpinbakken på Tjørhomfjellet i Sirdal er fremdeles utmerket, og snøen blir nok liggende en stund.

Foto: Anita Buckley/Tjørhomfjellet

Sola tærer på snøen

Det er ikke uvanlig at det er gode skiforhold i slutten av april på Ljosland. Av og til er det skiføre 17. mai. Men til tross for at snøen i år kom i store mengder på kort tid, vil skiføret trolig ikke vare lenger enn det pleier.

– Det var nemlig ikke frost i bakken da snøen falt, og det gjør at den nå smelter fra to kanter, sier daglig leder Mikael F. Schlezinger ved Ljosland Fjellstoge. Han tror skiføret på Ljosland vil holde seg et par uker fram i tid.

– Noen steder er det fremdeles 10-15 meter med snø, men i sørhellingene tærer sola nå godt på snøen. Men denne helgen blir det bikiniføre og flotte skiforhold i løypene innover, sier Schlezinger.

Snø helt til juni?

Per Thomas Skaanes i DNT Sør sier at forholdene i fjellet er fantastiske.

– Fra 650 meters høyde og oppover er det fremdeles rikelig med snø. Det er mest snø i områdene nord for Brokke-Suleskard-veien. Jeg tror snøen vil ligge ut mai. Hvis det blir kaldt, holder skiføret seg kanskje inn i første uka i juni.

Skaanes sier at forholdene i år er ikke unormale.

– Selv om det har vært mildt tidligere i vinter, har det vært mye vind, og snøen har pakket seg og blitt kompakt. Så det er mye å tære på, sier Skaanes.

Han minner om at enkelte av Turistforeningens hytter ikke skal brukes nå av hensyn til villreinens kalvingsperiode. Det gjelder Bossbu, Stavskar og Øyuvsbu.

Liten til moderat skredfare

Høye dagtemperaturene og lav nattetemperatur har gitt mye tining og frysing som igjen har gjort snøen mer stabil og lite skredutsatt.

– Generelt er skredfaren liten, men i solvendt og bratt terreng kan det være mulighet for våte løssnøskred, sier Skaanes.

– Det er sørvendt, sørvestvendt og vestvendt bratt terreng som er mest utsatt. Bratt terreng med klippeformasjoner er også utsatt. Fjellnabbene som stikker opp av snøen absorberer nemlig varme. Dermed tiner snøen i området rundt. Skredfaren blir størst på ettermiddagene – spesielt når det har vært mye sol om dagen.

Usikre vann

Ellers bør folk være oppmerksom på at vann under 650-700 er svært usikre.

– Små vann i 700 - 800 meters høyde kan flere steder fremdeles være farbare, men sjekk forholdene nøye, sier Skaanes.

– Isen er mest usikker langs land, og er tykkere lenger ut på vannet. Vann i 950 - 1000 meters høyde vurderes fremdeles som sikre. Men vis varsomhet ved inn- og utløp, er oppfordringen fra Per Thomas Skaanes i DNT Sør.

Åseralasheiene. Ljosland

Fremdeles rikelig med snø i fjellet. Åseral.

Foto: Andreas Sandtveit