NRK Meny
Normal

Denne stua skal 500 løpe gjennom

Familien Svaland åpner dørene for 500 løpere. De kan dermed følge den opprinnelige traseen under jubileumsutgaven av skogsløpet Svalandsgubben i Birkenes.

Skal løpe gjennom stua

Lars Aa. Svaland (t.v.) sammen med nevøen Kristian Jon Svaland og Frode Borø Svaland viser frem hvor løperne kommer inn i stua.

Foto: Privat

Søndag arrangeres Svalandsgubben for 40. gang. Jubileet markeres med at løperne skal følge den opprinnelige løypa.

– Siden det er jubileum ville vi gjøre en vri på løypa, ved å legge den til en opprinnelige traseen. På gården på Svaland bygde de på huset for en del år siden, og huset står nå oppå den opprinnelige traseen, så da må vi løpe gjennom huset, sier arrangør Torfinn Løland.

Fyrer i peisen

Løypa går inn i gangen, gjennom kjøkkenet og stua før den fortsetter ut verandadøra og over et jorde.

– Vi skal sørge for at de verken sklir eller legger fra seg altfor mye søle på de nymalte stuegulvene, sier Svaland.

– På bilder fra Svalandsgubben ser vi alltid gjørmete løpere, og disse skal du ha gjennom din stue?

– De løper så fort gjennom så de rekker ikke å legge fra seg så mye. Men vi skal legge fram gjestebok og tenne fyr i peisen, så hvis noen vil ha seg en pause er de hjertelig velkomne, sier Svaland.

Kan bli trangt

Løperne vil også ha mulighet til å løpe utenom huset, men Svaland tror mange vil komme innom slik at de har fulgt den opprinnelige løypa hele veien.

– Det kan bli trang, for det er ikke akkurat firefeltsvei gjennom huset. Det er bare to meter lenger, men kommer det er rush kan man nok spare noen få sekunder på å løpe utenom, sier Svaland.

Løpet er blitt en tradisjonsrik begivenhet som engasjerer mange.

– Svalandsgubben har blitt arrangert så lenge jeg har levd. Vi gleder oss alle på Svaland. Både små og store er på beina den dagen, for å heie og servere drikke i plastkopper her oppe på tunet, sier Svaland.

Løper gjennom stua

Her skal løperne løpe inn i stua.

Foto: Privat

Legger ut skiskytter-matter

Løypa går delvis på skogsveier og stier, men også over myrer og kupert terreng. Det vil være noen gjørmete deltagere som skal gjennom stua på gården.

– Det er spesielt et strekk i løypa som er veldig blaut med mye myr, og det virker som om myra blir dypere for hvert år, sier Løland.

I tillegg til å være gjørmete vil mange løpere benytte piggsko. Birkenes har gode tradisjoner innen skiskyting, og det kommer godt med på søndag.

– Vi har noen skytematter brukt i liggende skyting på skiskyttertrening. De skal deltageren få løpe på gjennom huset, sier Svaland.

– Skal du løpe selv?

– Nei, men jeg har løpt én gang tidligere. Mannen min løper og satser på å slå svigerfar, sier Svaland.

De som legger ut på Svalandsgubben er hverken redd for skrubbsår eller gjørme. I helga ble skauløpet arrangert for 37. gang. Og rekordstor deltakelse ble en aldri så liten utfordring for arrangøren.

VIDEO: Se reportasje fra Svalandsgubben i 2010. Her får du innblikk i hva som venter løperne.