Hopp til innhold

– Jeg tror ingenting er viktigere enn å samles nå

Bare en drøy uke etter at AUFs sommerleir på Utøya fikk en tragisk utgang, er Unge Venstre samlet til sin sommersamling, på Tromøya ved Arendal. Stikkord for samlingen blir solidaritet, toleranse og å se fremover.

Unge Venstre

Sommersamlingen til Unge Venstre på Tromøya ble innledet med minnestund. Venstreungdommen er den første ungdomsorganisasjonen som samles etter Utøya-skytingen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Jeg føler det er veldig viktig å møtes nå. Det gjerningsmannen angrep forrige uke, det var politisk ungdom som engasjerte seg for toleranse, for mangfold og for et åpent samfunn. Jeg tror ingenting er viktigere nå enn at ungdom samles nettopp for å snakke om disse verdiene - og for å komme videre.

Slik begrunner Unge Venstres leder, Sveinung Rotevatn, at årets arrangement må gjennomføres, riktignok to dager avkortet.

Lange klemmer

Flagg på halv stang på Unge Venstres sommerleir

Flagg på halv stang på Unge Venstres sommersamling.

Foto: Ane Lindahl / NRK

Totalt har cirka 180 ungdommer meldt seg på, og i 12-tiden lørdag begynte venstreungdommene å strømme inn på området.

Den blide sørlandssommeren, med 25 varmegrader og badestrender, gjorde sitt for å ønske ungdommene velkommen.

Men et flagg på halv stang, mange og lange klemmer blant deltagerne og tilstedeværelsen av politi og et krisetem, ga bud om at noe er annerledes i år.

– Min tyngste uke

Sveiung Rotevatn

Leder Sveinung Rotevatn i Unge Venstre har hatt en tøff uke, men mener det viktigste ungdomspartiet kan gjøre nå er å møtes og snakke med hverandre.

Foto: Ane Lindahl / NRK

Det har vært en tøff vurderig å avvikle arrangementet, men Unge Venstres leder sier han stoler på sikkerheten og mener det nå er på tide å se litt fremover.

– Dette har definitivt vært min tyngste uke som leder. Ikke bare fordi jeg og mange andre kjente folk på Utøya, men også fordi vi som organisasjon også må prøve å gå videre, sier den unge politikeren til NRK.no.

– Det er mange som har behov for å møtes og snakke ut om det som har skjedd. Det er også den viktigste grunnen til at vi tok den vanskelig avgjørelsen det var å faktisk arrangere sommersamling på Tromøya, på tross av alt som nå har skjedd i Oslo og på Utøya, sier Rotevatn.

Venstreungdom

Venstreungdommene samlet til åpning på Tromøya.

Foto: Ane Lindahl / NRK

– Et unisont krav

– Etter at politiet sa at dette var trygt, og at de ville bidra med trygghet, så tok vi en ganske lang runde internt og hadde en god samtale med de andre ungdomspartiene og Venstre, sier Rotevatn.

– Når det kom et unisont krav fra de som skulle på samling og fra medlemmene våre om at dette er den viktigste tiden å møtes i, da bestemte vi oss for å arrangere. Vi tror det er viktig for å bearbeide det som har skjedd, men også for å komme videre og tilbake til hverdagen, mener Unge Venstre-lederen.

Meldte seg på etter angrepene

Erik Dale

Hordalendingen Erik Dale meldte seg på etter skytetragedien.

Foto: Ane Lindahl / NRK

14 personer har meldt avbud, etter AUF-leirens katastrofale utfall forrige fredag. Men flere har også meldt seg på etter tragedien.

En av dem er Erik Dale, fireårig medlem av Unge Venstre i Bergen.

– Jeg var en av de mange som hadde venner og kjente på Utøya. Når jeg kom hjem til Bergen etter dette, og opplevde det fellesskapet og den støtten og styrken det var å være sammen med andre med de samme verdiene, så kjente jeg at det var riktig å dra hit til venner og kjente å få den "styrken", beskriver Dale.

Han er ikke redd.

– Overhodet ikke. Jeg har alltid følt meg trygg her, sier Dale til NRK.

Fikk støtte av AUF

Partileder Trine Skei Grande sier det har vært tett kontakt med justisminister Knut Storberget (Ap) og Politidirektoratet om gjennomføringen og at ungdomsorganisasjonen har fått klarsignal når det gjelder sikkerhet.

– Vi har tenkt svært nøye gjennom dette. Det avgjørende var at Unge Venstre fikk et klart råd fra AUF om å sette i gang. Det andre var at politiet fastslo at det vil være trygt, sier Skei Grande til NTB.

Hun roser justisministeren og politidirektør Øystein Mæland for deres hjelp med å legge forholdene til rette for at sommersamlingen kunne avvikles.

– All mulig skryt av Knut. Han har gjort en kjempejobb for oss, sier Venstres leder.

Innledet med minnestund

Sommersamlingen ble i år åpnet ved at presten Per Arne Dahl ledet en minnestund.

– Det er første gang i Venstres historie at en politisk samling innledes på denne måten, sier Skei Grande, men legger til at situasjonen også er helt spesiell.

Det politiske programmet begynner først søndag, før samlingen avsluttes tirsdag.

Utøya-tragedien har gjort at man har valgt å kutte ned treffet med to dager, og å kalle det en samling i stedet for en leir.

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 0,57 kr
Dyrest kl. 08 0,63 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %