NRK Meny
Normal

Vennesla sier nei til storkommune

Politikerne i Vennesla vil ikke inn i noen storkommune med Kristiansand og stanset i dag planene. I stedet vil de fri til Iveland.

Vennesla kommune sier nei til å bli en del av en storkommune samlet rundt Kristiansand. I stedet vil de vurdere å slå seg sammen med Iveland.

Ordfører i Vennesla, Torhild Brandsdal (KrF), var krystallklar i sitt budskap da hun møtte de andre politikerne i plan- og økonomiutvalget i dag. Brandsdal mener det vil være å holde folk for narr dersom man går videre med planene om en storkommune med Kristiansand nå og så sier nei til neste år.

Banket hånda i bordet

– Stopp prosessen, sa Brandsdal og banket i bordet da plan- og økonomiutvalget møttes i dag.

Ordfører Torhild Brandsdal i Vennesla

Ordfører Torhild Brandsdal i Vennesla smalt i dag neven i bordet og satte en stopper for videre arbeid med en storkommune da kommunereformen ble diskutert i plan- og økonomiutvalget.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Rådmannen i Vennesla foreslo i dag at kommunen skal si ja til å gå videre med planene om å slå sammen sju kommuner til en storkommune.

Han la vekt på stordriftsfordeler, flere oppgaver som pålegges kommunene og en mer helhetlig planlegging for regionen.

Men dette gikk åtte av politikerne i Venneslas svar på formannskapet imot. Kun Bernt Slettedal (H) stemte for rådmannens forslag.

Et omdisponert forslag fra FrP om å stoppe prosessen med storkommune, og heller gå videre og se på mulighetene for sammenslåing med Iveland ble vedtatt med åtte mot én stemme.

– Høl i hue

Brandsdals nei ble godt mottatt av Frps Line Skøii Vennesland. Hun støtter ordføreren og kaller sammenslåingsplanene for en tidstyv.

Hun kaller planene om en så stor kommune for høl i huet.

Partikollega Alexander Jensen Etsy sier Frp vil opprettholde dagens struktur eller slås sammen med Iveland.

Det mener også Senterpartiets Eivind Drivenes, som er negativ til storkommuneplanene.

– Lokaldemokratiet vil forvitre med en storkommune og jeg kan ikke se at regionens innbyggere vil få det bedre, sier Drivenes.

Vil ikke stoppe prosessen

Arbeiderpartiets Berit Kittelsen er mot en storkommune, og stemte imot å utrede saken videre.

Høyres Bernt Slettedal støtter rådmannens forslag om å gå videre med utredningen.

– Vi må ha mer kjøtt på beinet før det skal besluttes noe, sier Slettedal.