Vasser i bakterieprøver

Sørlandet sykehus ber fastlegene la være å teste så mange pasienter for lungebetennelse-bakterien mykoplasma.

Video Får for mange mykoplasma-prøver

VIDEO: Pågang av Mykoplasma-prøver skaper travle dager på laboratoriumet ved Sørlandet sykehus.

Kapasiteten ved medisinsk mikrobiologi ved Sørlandet sykehus er nemlig sprengt, og sykehuset har problemer med å ta unna alle blodprøvene.

Det kommer nå hver dag inn 150 prøver til analyse, og sykehuset frykter de må begynne å si nei.

– Det er jo mange som vil ha et helt konkret svar på hva det er som feiler dem når de går til legen. Men sånn som situasjonen er nå, bør legens vurdering, sammen med at man vet at det er mye mykoplasma i området, være godt nok, sier Sølvi Noraas ved avdeling for medisinsk mikrobiologi.

Enorm økning

Sølvi Noraas

Sølvi Noraas ved avdeling for medisinsk mikrobiologi ved Sørlandet sykehus HF, ber fastlegene om å ikke sende inn flere blodprøver enn høyst nødvendig, der man mistenker mykoplasma.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Noraas kikker på statistikken og konstaterer at tallene viser at det i disse dager hostes og harkes mer enn på veldig lenge.

Pågangen med mykoplasmaprøver i januar har vært nesten fire ganger høyere enn ukesrekordene fra 2009 og 2010.

– I uke 44 hadde vi 327 som skulle testes, uke 48 var det 520 og første uka i år var det 712 prøver, så dette er en ganske formidabel økning i forhold til det vi har hatt før, sier Noraas.

Klarer akkurat å holde unna

Med 150 prøver om dagen går datamaskinene på laboratoriet varme og avdelingslederen krysser fingrene.

– Det tempoet greier vi å holde akkurat nå, så lenge også våre ansatte er friske. Men jeg frykter at det skal ta så lang tid å få svar på prøvene at man ikke har glede av svaret, sier Noraas.

Nå ber hun legene om å sende færre prøver.

– Vi ber om at det tas prøver av de pasientene der man virkelig vil ha glede av svaret.

– Vi har sett en del prøver der det står at mor og bror har mykoplasma påvist og det er ei søster som også hoster. Da mener vi at hvis søstera har kliniske symptomer, så bør hun få behandling ut fra det, sier Noraas.

Tas til etterretning

– Det må vi jo ta til etterretning, sier fastlege Birgit Aamodt ved Søm legesenter i Kristiansand.

Hun bekrefter at det har vært mye hosting på venterommet de siste ukene.

– Noen hoster så de nesten ikke får sagt hva de skal her på kontoret, men har ikke så høy feber. Når det drar ut føler de seg slappe og feberen kommer og går. Det er bare 3-5 prosent som går til en skikkelig lungebetennelse, og hos dem hører vi en typisk knatring på lungene, sier Aamodt.

Det har vært generelt mye luftveisproblemer denne sesongen, ifølge fastlegen. I begynnelsen av vinteren var det en del kikhoste, men etterhvert ble det mer og mer mykoplasma.

Legemiddelverket sier det har oppstått mangel på enkelte antibiotika som motvirker mykoplasmainfeksjonen, men de fleste apoteker har foreløpig så det holder.