Nytt snøvær gir vanskelige kjøreforhold i sør

Nå laver snøen igjen ned på Sørlandet. Snøværet skaper problemer for trafikken flere steder i Agder og Telemark.

Politibil ved Lenesfjorden i Lyngdal, E39

Flere lastebiler har problemer med å komme seg frem på hovedveiene i Agder. Her ved Lenesfjorden på E39 i Lyngdal er det lange køer.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Meteorologene varslet gult farenivå i både Agder og Telemark i dag.

Det er vanskelige kjøreforhold og forsinkelser langs flere av hovedveiene.

Statens vegvesen hadde allerede ved lunsjtider i dag gitt kjøreforbud for 11 vogntog på trafikkstasjonen på Rige i Kristiansand.

Også i Flekkefjord ble flere lastebiler nektet å kjøre videre.

Statens vegvesen opplyser også at de har ilagt minst ti lastebiler kjøreforbud i Aust-Agder. Vegvesenet har hatt kontroll på E18 både ved Stoa i Arendal og Østerholtheia i Gjerstad.

Vegvesenet minner også om at det er viktig å sørge for gode lys på bilene i dag. I fjor vinter var det en rekke kjedekollisjoner på grunn av dårlig lysbruk i den dårlige sikten.

Snøføyke og kulde i Aust-Agder

Mange baklys var tildekket av snø, og flere biler hadde ikke skrudd på baklysene på E18 i fjor vinter. Det førte til mange kollisjoner i snøføyka.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Mange kjøretøy står fast

Flere store kjøretøy har kjørt seg fast i løpet av dagen.

Klokken 18.10 var det tre vogntog som hadde problemer i Aust-Agder. To sto fast på E18, henholdsvis ved Haslestad og Tvedestrand. Det tredje sto på fylkesvei 415 ved Simonstad i Åmli.

På E39 har det også vært store problemer. Tidligere i dag var det lang kø både ved Vatnebakken i Mandal og ved Lenesfjorden i Lyngdal. Grunnen var lastebiler som fikk problemer på det vanskelige føret.

Brøytebil Lenefjorden, E39 Lyngdal

Brøytemannskaper er ute på veiene. Men flere steder er det problemer. Bildet er fra E39 ved Lenesfjorden i Lyngdal der flere lastebiler har hatt problemer torsdag.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Flere trafikkulykker

I løpet av dagen har det også vært mange ulykker på veiene.

Rundt klokken sju i dag tidlig havnet en bil i grøfta etter at en lastebil fikk sleng på tilhengeren og traff et kjøretøy på E39 ved Optedal i Lyngdal. Én person ble sendt til Flekkefjord sykehus med ambulanse.

Litt over klokken 12 var det en front mot front-ulykke i Arendal. Én person ble kjørt til sykehus med pustevansker og smerter i magen. En annen person ble lettere skadet.

Én time senere var fire biler involvert i en kjedekollisjon på E18 ved Gaupemyr i Lillesand. Ifølge politiet havnet flere av bilene utfor veien. Ingen av de fem personene som var involvert i ulykken ble skadet.

I løpet de siste timene, har det vært to nye ulykker. I Lillesand kolliderte en buss og en personbil. På Hånes i Kristiansand var to biler involvert i en ulykke. Tre personer ble kjørt til legevakt.

E39 dekket av snø

Snøen legger seg i veien på E39 i Vest-Agder og skaper vanskelige kjøreforhold.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Mye snø

At det kunne bli problemer på veiene, ble det tidlig gitt beskjed om.

– Man må ta høyde for at det kan bli litt utfordrende kjøreforhold, sa operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane i Agder politidistrikt.

Og mer kaos kan det bli. Ifølge statsmeteorolog John Smits, kommer det sannsynligvis mer snø.

Han estimerer at det kan komme mellom 10 og 30 centimeter snø i løpet av torsdag og fredag.

– Det er veldig variabelt hvor snøen kommer, understreker han.