– Det blir farlig å ferdes i fjellet

I helga vil det blåse opp til full storm i fjellet og langs kysten vest for Lindesnes.

Birkebeinerrennet 2007

Det kan bli sol til helga, men samtidig kraftig vind. Så kraftig at meteorologen advarer folk i fjellet mot å bevege seg utendørs om det ikke er strengt nødvendig.

Foto: Erik Jakobsen / NRK

– Vinden blir fryktelig sterk. Man kan vel si at det blir farlig å ferdes i fjellet på lørdag, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NRK.no.

Ekstremværet «Ole» er ventet å treffe Norge i løpet av fredag og lørdag. Det hissige uværet kan gi voldsom vind med orkan styrke flere steder i landet.

Prognose for ekstremværet Ole

FRYKTER ORKAN: Denne prognosen for lørdag kl 16 viser at det er mulighet for vind av orkan styrke (lilla felt). Ifølge meteorologene kan det blåse orkan flere timer i strekk.

Foto: MET

Full storm langs kysten

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for Troms, Nordland og Trøndelag, men meteorologene advarer også deler av Sør-Norge mot uværet som kommer.

– Sørpå vil man også merke ekstremværet «Ole». I fjellet blir det nordvestlig storm, mens det i områder nær fjellet vil bli kraftige vindkast. Det blir også en god del vind i lavlandet, langt mer enn vi har hatt på en lang stund, sier statsmeteorologen.

Han forteller at det vil blåse nordvestlig full storm langs kysten av Vest-Agder vest for Lindesnes.

– Folk må ta sine forholdsregler og følge værvarslet nøye. Man bør tenke gjennom om man trenger å ferdes i fjellet og langs kysten på lørdag, sier Escobar Løvdahl.

Venter sol og mildvær

Men til tross for kraftig vind, kan det bli både sol og mildvær.

– Nordvestlig vindretning er en god med tanke på sol. I tillegg blir det turbulent og synkende luft som innebærer at det blir mildt. Sånn sett kan det bli klare dager, sier han.

Værmelding for fredag 6. februar
Animasjon og forklaring av hvordan lavtrykket beveger seg mot Norge og fraktes av jetstrømmen.