NRK Meny
Normal

Varmt hjerte for narkomane - nå pensjonist

Det er få fylkesleger som har sluppet narkomane inn på kontoret fordi de narkomane vil klage på manglende behandling. Men det har fylkeslege Kristian Hagestad og hans avdeling gjort. Nå skal fylkeslegen gå av med pensjon, men han er fortsatt engasjert.

Kristian Hagestad

Fylkeslege Kristian Hagestad får gode skussmål iblant arbeidet med narkomanes rettigheter.

Foto: Lars Eie / NRK

For femti år siden studerte Kristian Hagestad medisin. Nå skal fylkeslegen i Vest-Agder pensjoneres. Formelt går han av ved årsskiftet, og blir pensjonist – men ikke på heltid.

– De som ikke har noen fakkeltog

Hagestad har alltid vært engasjert. Ifølge fylkesmann Ann-Kristin Olsen er Hagestad en nestor innen fylkeslegekollegiet og er den som har sittet lengst i stillingen.

– Han har vært markant og har en bred faglig bakgrunn det står respekt av. Han får mye ros fra medisinerne. Han har en høy integritet og har en brennende interesse for sitt fag og en stor arbeidsglede, sier Olsen.

Ann-Kristin Olsen

Fylkesmann Ann-Kristin Olsen mener Hagestad har en brennende interesse for sitt fag.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Fylkeslegen fører blant annet tilsyn med helsetjenesten. Hagestad mener det har vært viktig å følge de som ikke har noen til å tale sin sak.

– Det er viktig at de som ikke har noen som går i fakkeltog for dem, blir ivaretatt. Rettighetene deres må ivaretas, sier Hagestad.

Han legger ikke skjul på at det gjelder blant annet rusmisbrukerne. Hagestad mener dette er en svak gruppe som ingen kjemper for.

– Kunne klage til kongen i København

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr i Kristiansand har hatt et nært samarbeid med fylkeslegen når det gjelder de narkomanes rettigheter.

– Når bøndene i Lillesand var forarget på futen, klaget de til kongen i København. Det er litt sånn med mine pasienter. Jeg føler at pasientene har kunnet gå til fylkeslegekontoret og bli møtt. Så har fylkeslegen kontaktet meg og bedt meg ordne opp, forteller Haarr.

Nylig arrangerte Statens helsetilsyn et avskjedsseminar for Hagestad. Blant gjestene var Haarr. Han takket på vegne av Kristiansand kommune.

– Våre svakeste har hatt en åpen dør inn til fylkeslegen i Vest-Agder, sier Haarr.

Småbonde og skribent

Hagestad akter ikke å ligge på latsiden i pensjonisttilværelsen. Han vil dyrke småbruket og skrive. Hagestad har tidligere skrevet flere kronikker og over 300 artikler, blant annet i Fædrelandsvennen. Ikke minst har han gitt ut bøker, som f.eks. «Spør huslegen».

–– Jeg vil drive med skriving, reising. Og det kan være å ta på seg frivillig verv dersom det er behov for det. Også har jeg et småbruk der det alltid er noe å gjøre.

Og Hagestad har reist mye, men ikke til typiske turistplasser. Blant annet har han flere reiser i land i sørøst Asia som Laos og Kambodsja. Men også turer til Nicaragua, gamle Sovjetunionen og gamle Jugoslavia.

Hagestad dro til gamle Sovjetunionen og Moskva med Norske leger mot atomvåpen. Like etterpå dro han til Vietnam.

– Jeg reiser for å oppleve noe helt annet enn det som jeg gjør hjemme. Jeg vil oppleve forhold som ikke har så mye til felles med hjemme. For eksempel i bushen i Guatemala, der besøkte jeg enkelandsbyen, forteller småbrukeren fra Birkeland.

Enkelandsbyen er et samfunn der krigsenkene samarbeider for å klare seg selv.

Prisbelønt «klovn»

Tidligere helsedirektør Anne Alvik beskrev fylkeslegens lekende sider som klovn. Hagestad fikk Karl Evangs pris for sitt arbeid med å informere om helsearbeidet i 1985 av daværende sosialdepartementet.

Jeg har opplevd Kristian som klovn og moromann. Han har noen artige sider som kommer fram i gode lag, forteller Alvik og viser til flere samlinger med fylkeslegene.