Torsken mangler mat - havet er for varmt

Starten av juni var den fjerde varmeste på hundre år. Med stadig høyere sjøtemperaturer tvinges torsken tvinges til dypere vann og sultedøden.


Stadig høyere sjøtemperatur gjør at torsken langs Skagerrakkysten sliter i sommerhalvåret. Starten av juni var den 4.varmeste på hundre år, og gjør at torsken sulter på dypere vann.

Varmt vann gir mindre mat til torsken.

– Problemet er at i de dypere områdene i sjøen er det lite mat for torsken, og mindre oksygen, sier havforsker Carla Freitas.

Havforsker Carla Freitas

Havforsker Carla Freitas.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Det er slutt på tiden da det var enkelt å finne torsk i sjøen langs sørlandskysten. Den høye sjøtemperaturen har tvunget torsken ned i dypet, og der trives torsken ikke.

Fiskerne er som sunket i jorden

I Tvedestrandsfjorden er det ikke en fisker å se, når NRK sitt team er ute med forskerne fra Havforskningsinstituttet.

– Fiskerne tar ikke turen ut når torsken uteblir, forklarer Freitas.

Under vannoverflaten har forskerne utstyrt torsken med små akustiske sendere som gjør at man kan følge fisken nøyaktig i vannet, og se hvor dypt den går i vannet under ulike temperaturer.

Ifølge en ny rapport fra Havforskningsinstituttet i Flødevigen og Universitetet i Agder, gjør stadig høyere sjøtemperaturer at torsken langs Skagerrak-kysten sliter i sommerhalvåret.

Forskning på torsk i Arendal

Havforskere på jobb utenfor Tvedestrand i Aust-Agder.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Grensen går ved 15 grader

Forskerne har studert torsken i tre år og blant annet funnet at torsken ikke liker sjøvann over 15 grader.

– Når vi har fisket her etter de varmeste sommerne, så har vi funnet torsk som er unormalt magre og dårlig kondisjon, beskriver kommunikasjonsrådgiver Espen Bierud ved Havforskningsinstituttet.

For når torsken trekker ned i dypet finner de mindre næring, og det frykter forskerne at kan resultere i mager fisk med dårlig forplantningsevne.

I dypet «sulter» fisken til høsten og vinteren gir kaldere vann, og den igjen kan hente næring og mer oksygen på grunnere vann.

Vi nyter, men torsken lider

Mange sørlendinger nyter sjøtemperaturer over 18 grader flere steder langs kysten nå, men mens vi nyter varmen, får torsken alvorlige problemer.

 kommunikasjonsrådgiver Espen Bierud ved Havforskningsinstituttet.

– Vi har funnet unormalt mager torsk, sier kommunikasjonsrådgiver Espen Bierud ved Havforskningsinstituttet.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Tall fra Havforskningsinstituttet viser at starten på juni i år er det fjerde varmeste i Norge noensinne, sier Bierud.

Statistikken viser også at temperaturen i sjøen har steget med en grad de siste 30 årene.

– Det kan høres lite ut, men for en torsk som ligger akkurat på grensen til hva den tåler eller ikke så kan den ene graden være veldig mye, avslutter Bierud.