NRK Meny
Normal

Varetektsfengslet etter å ha helt bensin på kirke

Mannen som helte ti liter bensin på Randesund kirke i Kristiansand på julaften er varetektsfengslet i to uker.

Randesund kirke

Det var Randesund kirke på Frikstad i Kristiansand som ble dynket med ti liter bensin julaften natt.

Foto: Carsten R/Randesund kirke

Politiet ønsket å varetektsfengsle 23-åringen i fire uker på grunn av gjentakelsesfare, men retten mente i dag at det ikke er fare for gjentakelse.

Cecilie Pedersen Hille

Cecilie Pedersen Hille, politiadvokat i Agder politidistrikt håpet på fire ukers varetektsfengsling for 23-åringen, men vil ikke anke tingrettens kjennelse på to uker.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

– Selv om vi ba om fire ukers varetektsfengsling, vil vi ikke anke dette, sier Cecilie Pedersen Hille, politiadvokat i Agder politidistrikt.

Ukjente motiver

Tingretten mente at to ukers fengsling er tilstrekkelig for at politiet kan avhøre vitner uten fare for bevisforspillelse og samle inn teknisk bevis i saken.

Selv om mannen har vært i avhør de siste dagene, vil ikke politiet si noe om 23-åringens motiver, da vitnene enda ikke er avhørt.

– Mannen har erkjent det han er siktet for, hvordan han selv stiller seg til sine egen handlinger har ikke vært et tema, sier Hille.

Mannen har normal besøks og brevkontroll under fengslingen.

Alkoholproblem

Mannens forsvarer Sveinung Johnsen synes varetektsfengsling er for strengt.

– Jeg er uenig i at han ble varetektsfengslet. Men jeg er fornøyd med at retten gikk på det subsidiære med fengsling i to uker uten isolasjon, sier Johnsen til Fvn.no.

I retten kom det frem at mannen har utviklet et alkoholproblem de siste månedene, og har prøvd å få hjelp til å takle dette gjennom en offentlig institusjon.

Fædrelandsvennen skriver at 23-åringen i retten fortalte at han pleier å overdrive og legge til ting når han drikker alkohol. Forsvarer Johnsen argumenterer for at mannen av egen vilje valgte å avbryte påtenningen av kirken, da han forlot stedet og sa til en forbipasserende kvinne at hun ikke måtte tenne seg en røyk i nærheten av kirken.

Fikk kalde føtter

Det var sent julaften kveld at politiet fikk melding om at noen helte bensin på fasaden på Randesund kirke på Frikstad i Kristiansand.

Kirken er 151 år gammel og er bygget i tre, og det ble derfor kalt ut store styrker fra både politi, brannvesen og helsepersonell.

Mannen fikk utover kvelden kalde føtter, og ringte selv politiet og meldte seg. Da politiet pågrep mannen i sitt hjem skal han ha erkjent handlingene.

23-åringen er siktet for det som heter særlig grovt skadeverk og er ikke kjent av politiet fra tidligere. Strafferammen for handlingene er alt fra bøter til fengsel opptil seks år.

Laster kart, vennligst vent...