Hopp til innhold

Varaordfører om Netthandelen-gründer: – Det er mye konspirasjonsteorier

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) hevder Netthandelen-gründer Einar Øgrey Brandsdal kommer med konspirasjonsteorier i Kunstsilo-saken. – Klassisk hersketeknikk, svarer motstanderen.

Kunstsilo

Kunstsamler og fondsforvalter Nicolai Tangen bestemte seg for å gi 1100 kunstverk til hjembyen Kristiansand i 2015.

Foto: NRK

– De har presentert ting som fakta, og så stemmer det ikke. Og det skader saken deres, sier varaordfører Jørgen Kristiansen.

Det er Netthandel-gründer Einar Øgrey Brandsdal han snakker om. Mannen som sammen med flere andre de siste ukene har gravd i tall og forbindelser i det enorme kunstsilo-prosjektet.

Brandsdal og co. mener det er en maktelite som tjener seg rike på det som later til å være en kunstgave til Kristiansand kommune, og at kommunen vil sitte med ei gigantregning.

Kristiansen er selv anklaget for å være inhabil i stiftelsen Cultiva, som nylig bevilget 100 millioner kroner til kunstsiloen. Dette avviser han:

Jørgen Kristiansen

Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen (KrF), stemte for kunstsiloen i bystyret. Kritikerne hevder han er inhabil i Cultiva-stiftelsen, der han etterpå sa ja til å bevilge 100 millioner kroner. Selv hevder han motstanderne av kunstsiloen kommer med konspirasjonsteorier.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det er mye konspirasjonsteorier.

Container med sjampanje

– Det ene Brandsdal kom med var at det var kjøpt inn en container med sjampanje. Det var bare tull, jeg har sjekka dette opp, hevder Kristiansen.

Brandsdal sier han er lei av at et gammelt eksempel med sjampanje blir trukket frem, og mener det brukes for å slå beina under arbeidet de gjør med å grave i saken:

– Vi avkler hele gjengen så det holder. De har ikke gjort hjemmeleksa, og kan ikke svare på enkle spørsmål.

Bruker Facebook som arena

Kristiansen følger med på Facebook, og spesielt på siden til Brandsdal. Det er der diskusjonene foregår, og nye opplysninger og teorier blir presentert.

Einar Øgrey Brandsdal

Mangemillionær og eier av Netthandelen, Einar Øgrey Brandsdal hevder det trikses med tall i kunstsilo-saken. Han avviser at de kommer med konspirasjonsteorier, og ber heller de involverte svare på spørsmål.

Foto: Videobilde / NRK

Vi er opptatt av fakta før vi publiserer, og teorier lager man mens man graver. Jørgen har dessuten selv bedt oss om å grave, sier Brandsdal.

Men varaordføreren mener altså at mye av det som kommer frem er konspirasjonsteorier, og gir et eksempel:

– De har en teori på sosiale medier om at styreledere, kulturredaktør og ordfører er venner.

– Legger du i ordet konspirasjonsteori at det er en usann teori?

– Ikke nødvendigvis. Det er at noen forsøker å holde ting hemmelig.

Ber om svar

– Ja, vi har hatt mange teorier, og vi har gravd frem vanvittig mye som ikke tåler dagens lys. Kan ikke heller varaordføreren begynne å svare på spørsmålene, enn å anklage meg for konspirasjonsteorier, sier Bransdal.

Han mener hele kunstsiloen er et luftslott, og at blant annet selve verdien på kunstsamlingen til Nicolai Tangen spriker fra rundt 30 millioner til 220 millioner i de ulike saksdokumentene.

Nicolai Tangen med maleri av Johs Rian

Finansmannen Nicolai Tangen. Nicolai Tangen med det først bildet han kjøpte inn: Fra kunstnerens atelier (1953) – signert Johs Rian. Dette er ett av 1500 verk i den private samlingen.

Foto: Johan E. Bull

– Hvorfor engasjerer du deg?

– Vi som jobber med saken er kun opptatt av ærlighet og redelighet. Ingenting annet bryr oss nå. Vi er ikke imot kunst.

Varaordføreren mener det ikke har kommet nye opplysninger i saken etter at motstanderne begynte å grave. Han viker ikke en tomme fra sitt ståsted om at kunstsiloen bør realiseres.

– Men det er viktig å få opp disse diskusjonene. Det gjør at alle som er involvert, skjerper seg og unngår overskridelser.

Kunstsiloen i Kristiansand
Foto: Mestres Wåge Arquitectes og MX_SI Architectural