Hopp til innhold

Tidligere FIFA-ansatt så stor-korrupsjon på nært hold

Nordmannen Jon Døviken jobbet flere år i FIFA og så at toppene aldri gav kontrakter til den med høyest anbud. Han fikk sparken da han avslørte korrupsjon i 2001.

FIFA-president Sepp Blatter i Zurich 2011, då han blei valt til president nok ein gong

FIFA-president Sepp Blatter har innkalt til krisemøte med de seks fotballføderasjonene bare timer før FIFA-kongressen åpner.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

– FIFA ga aldri kontrakter til den som hadde høyeste anbud, sier Jon Døviken fra Kristiansand.

Han fikk jobb i FIFA i 2000 etter å ha blitt headhuntet av Sepp Blatter. Der jobbet han som assistent for daværende generalsekretær Michel Zen-Ruffinen.

Jon Døviken

Jon Døviken fra Kristiansand jobbet flere år i FIFA. Han fikk sparken da han avslørte korrupsjon.

Foto: communityr.com

Avslørte selv korrupsjon

Kristiansanderen mener at pågripelsene av 14 høytstående personer i og rundt FIFA, er gode nyheter.

– Jeg kjenner flere av dem som er tatt, og jeg vet hva de drev på med. Det er helt riktig å arrestere dem, sier Døviken.

Han utdyper:

– I FIFA var det alltid vennskap og agenda som gjorde at en avtale gikk til andre enn de som bød mest.

Døviken jobber nå som selvstendig næringsdrivende og investor i Kristiansand.

Onsdag skrev The New York Times at flere høytstående personer i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ble arrestert i en aksjon på et hotell i Zürich.

Kristiansanderen arbeidet med FIFA-ledelsen fra 2000 til 2002, og var med på å avsløre korrupsjon 2001. Det kostet ham jobben.

– Disse avsløringene er en videreføring av det arbeidet vi gjorde. FIFA opplevde det som et svik at jeg røpte hvordan de arbeidet og derfor ble de kvitt meg, forklarer han.

– Hva slags korrupsjon så dere?

– Jeg fikk den første opplevelsen seks måneder inn i ny jobb etter at jeg hadde forhandlet frem en avtale som var verdt 370 millioner dollar. Et døgn etter at jeg hadde fått det bankgaranterte tilbudet, så ble avtalen gitt til et selskap i Sør-Amerika for en betydelig lavere sum enn det jeg hadde forhandlet frem. Etterhvert skjedde dette gang på gang, understreker Døviken.

SOCCER-FIFA/ARRESTS A general view shows the Baur au Lac hotel in Zurich, Switzerland

Det var ved luksushotellet Baur Au i Zürich at FIFA-toppene onsdag morgen ble pågrepet.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Blatter er redningen

Amerikanske myndigheter har ikke arrestert presidenten i organisasjonen Sepp Blatter, men Døviken mener at Blatter har vært fullt klar over hva som foregikk i organisasjonen.

– Blatter er ingen kjeltring, men han har stille akseptert dette. Det er ingen tvil om at han kunne gjort mer for å stoppe dette, dersom han hadde ønsket det, sier Døviken.

NRK har vært i kontakt med FiFAs media-avdeling, og bedt om en kommentar på Døvikens utspill, men NRK har ikke lykkes med å innhente en kommentar.

– Har du sett at Blatter tok penger?

– Presidenten er 50 prosent veldig bra og elsker fotball, men den andre delen av ham ønsker makt. Jeg tror ikke at han tar penger fra arvtakere og liknende.

Fotballpresident Yngve Hallén uttalte onsdag kveld at han er åpen for å gi sin støtte til Sepp Blatter, hvis fotballverdenen samler seg bak. Torsdag kveld ble det imidlertid klart at Norge støtter Prins Ali av Jordan.

– Er det lurt at Blatter fortsetter som leder?

– Blatter vil forsøke å endre organisasjonen og få bort korrupsjonskulturen. Onsdagens hendelse er banebrytende, og det er ingen vei tilbake for FIA som organisasjon etter dette, sier Døviken, og legger til at han mener Blatter er et bedre alternativ enn Prins Ali.

Nett-TV:

Norske Jon Døviken opplevde korrupsjon på nært hold da han jobbet i Det Internasjonale fotballforbundet på begynnelsen av 2000- tallet. Men fikk sparken da han tok til ordet mot kulturen som gjennomsyret organisasjonen. Reporter: Kristine Norvik Skeide Foto: Christoph Ritter Redigering: Wilhelm Sverdvik

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,57 kr
Dyrest kl. 20 0,66 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,7 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %