NRK Meny
Normal

Vår i Kristiansand - vinter i Arendal

Mens snøen laver ned og skaper trøbbel i Arendal, kan folk i Kristiansand sette seg på bryggekanten og slikke sol.

Aprilvær Kristiansand og Arendal

Disse bildene ble tatt av NRK Sørlandets journalister i Kristiansand og Arendal på samme tid i formiddag.

Foto: Weiby/Grov / NRK

Rett før klokka 11.30 i formiddag tok NRK-kollegene Hans Erik Weiby på Tangen i Kristiansand og Miriam Grov i Pollen i Arendal frem mobilen for å dokumentere hvordan været var utenfor arbeidsplassen akkurat da. Og kontrastene kunne nesten ikke vært større: Mens det er snø og surt vintervær i Arendal, kan det nesten friste med bryggesleng og kaffe i sola i Kristiansand.

Kan komme til Kristiansand

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga sier det ligger i bygeværets natur at man kan få så store lokale forskjeller over små områder.

– Det er samme fenomenet som rammer om sommeren, hvor en bygd kan bli rammet av en kraftig sommerbyge, mens nabobygda går klar. Når vi får en vinterbyge med snø, blir kontrasten større, sier Haga, og legger til at det kan snu fort.

Byfjorden og festningen

Utsikt fra NRK Sørlandets kontor i Kristiansand ved lunsjtider.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– I Arendal er det gode muligheter for sol utover dagen, mens folk i Kristiansand ikke skal føle seg helt trygge. De kan få både snø og hagl i hodet i løpet av to-tre timer, sier Haga.

Og selv om Arendal og Grimstad, som har vært verst rammet av uværet i dag, skulle få litt sol, så kan det bli mer byger også her.

– Det er byger i Skagerrak som trekker mot land, sier han.

Utsikt fra vinduet hos NRK i Arendal

Utsikten fra NRK Sørlandet kontor i Arendal ved lunsjtider.

Foto: Miriam Grov / NRK

– Uvanlig snøvær

Og selv om mange syns de har opplevd det før, så er det ikke vanlig med snø langs kysten av Sørlandet 25. april.

– Nei, det som er vanlig, er at april er kjent for å være lunefull med såkalt ellevær, eller bygevær. Men det er ikke ofte bygene kommer som snø langs kysten, det skjer heller i innlandet, sier Haga.

Og fortvil ikke: Ifølge meteorologen blir ikke snøen liggende.

– Sola står nå så høyt på himmelen at når den først kommer tilbake, så varmer den så godt at snøen smelter raskt, konstaterer meteorologen.