NRK Meny
Normal

Vant frem mot NAV i dagpengestrid

Åtte asfaltarbeidere og anleggsgartnere i Aust-Agder har vunnet kampen mot NAV om rett til dagpenger.

Åtte asfaltarbeidere og anleggsgartnere i Aust-Agder har vunnet kampen mot NAV om rett til dagpenger.

Organisasjonsarbeider for Fellesforbundet i Østre Agder, Thor Åge Christiansen, er svært godt fornøyd med at de åtte medlemmene har vunnet frem og nå likevel har rett til dagpenger. Her er han i samtale med asfaltarbeider Raymond Lie.

Etter lang tids påtrykk fra arbeiderne og deres forbund hevder de at NAV har snudd i saken.

– Vi er de første i landet som har vunnet frem på dette punktet. Jeg håper alle innenfor disse bransjene som har blitt nektet dagpenger, nå får det likevel, sier Thor Åge Christiansen som er organisasjonsarbeider for Fellesforbundet i Østre Agder.

NAV mente arbeiderne var sesongarbeidere og derfor ikke hadde rett til dagpenger. Til tross for at flere av dem hadde fått dagpenger tidligere.

– Dette er en kjempeviktig seier. Vi er svært fornøyde, sier Christiansen.

– Betyr mye

De åtte arbeiderne jobber for tre ulike selskaper. Asfaltarbeider Raymond Lie er en av dem som nå får rett til dagpenger ved permitteringer.

– Økonomisk betyr det en del penger. Så kan det kanskje forandre fremtiden og gjøre at vi kan være hundre prosent fast ansatt, sier Lie.

Nå håper han flere kan dra nytte av deres seier.

– Så vidt jeg vet er det kun vi som har kjørt den saken så langt. Jeg håper dette kan bane vei for mange andre av kollegaene våre. Det skal bli gøy å se, sier han.

Endringer i permitteringsreglene

Fellesforbundet mener arbeidstakerne har vært offer for at NAV endret sin tolkning av permitteringsreglene.

– Saken startet med at juristene i NAV forandret regelverket og nektet folk dagpenger ved permittering. De ansatte selv kunne ikke nekte å bli permittert fordi arbeidsgiver hadde saklig grunn. Dette synes vi var blodig urettferdig, sier Christiansen.

Klaget til Sivilombudsmannen

I juni klaget Fellesforbundet saken inn til Sivilombudsmannen. Etter det har NAV snudd i saken.

– Det er viktig at disse personene vinner. De har stått på og ikke gitt seg. Vi har hjulpet dem så godt vi kan og holdt saken varm hele veien, sier Christensen.

– Hvor mange andre i landet dette kan få betydning for vet jeg ikke, sier Christiansen.

Ny hovedregel om dagpenger

I februar kom det nye dagpengeregler for personer som er permittert. Arbeidsdepartementet endret forskriften. Deretter endret NAV sitt rundskriv om temaet. Det er det som gjør at aust-egdene nå får rett til dagpenger.

– Nå skal NAV skal som hovedregel innvilge dagpenger under permittering dersom partene er enige om at permitteringen er nødvendig, sier Ludvig Guldal, fungerende seksjonssjef i Arbeids- og velferdsdirektoratet, NAV til NRK.no.

Det er likevel noen forbehold, ifølge NAV.

– Det er slik at det ikke er alle typer sesongarbeid som vil gi rett på dagpenger. Hver sak må behandles individuelt og den som søker må derfor også fylle de andre vilkårene som gjelder for å få innvilget dagpenger, opplyser Guldal.