Hopp til innhold

NRK vant årets pressepris for sykehusavsløringer

NRK Sørlandet vant «Årets sak» ved utdelingen av Sørlandets pressepris 2020 for serien om feilbehandlinger ved Sørlandet sykehus.

F.V. Heidi Ditlefsen, Kari Jeppestøl Arntzen, Per-Kåre Sandbakk og Siv Kristin Sællmann.

F.V. Heidi Ditlefsen, Kari Jeppestøl Arntzen, Per-Kåre Sandbakk og Siv Kristin Sællmann.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

I juryens begrunnelse heter det blant annet «Journalistene har avdekket oppsiktsvekkende svak pasientsikkerhet ved Sørlandet sykehus. (...) Journalistene bak prosjektet har holdt fast ved temaet, og graver fortsatt frem nye momenter».

Heidi Ditlefsen, Kari Jeppestøl Arntzen, Per-Kåre Sandbakk, Siv Kristin Sællmann og Christina Cantero er journalistene bak saken. Nyhetssjef i NRK Sørlandet, Jon Anders Møllen sier han er utrolig stolt over å ha så dyktige kolleger i redaksjonen. Han mener prisen er en anerkjennelse som smaker herlig da de har brukt flere år på saken.

– I disse reportasjene har vi løftet fram mennesker som er utsatt for en alvorlig urett når de er på sitt mest sårbare. Sakene har fått konsekvenser for de ansvarlige. Det er det viktig journalistikk handler om, sier Jon Anders Møllen, nyhetssjef i NRK Sørlandet.

Jon Anders Møllen, nyhetssjef i NRK Sørlandet.

Nyhetssjef i NRK Sørlandet, Jon Anders Møllen.

Foto: NRK

Jobbet med saken siden 2018

NRK Sørlandet har siden vinteren 2018 jobbet med saker knyttet til feiloperasjoner ved sykehuset i Flekkefjord. Da NRK begynte å gå gjennom tilsynssakene fra Fylkesmannen, ble det klart at det var spesielt en lege som gikk igjen.

I mars 2019 skrev NRK en større sak om feiloperasjonene i Flekkefjord. Artikkelen «De ødelagte» ble starten på å avdekke det som trolig er en av norgeshistoriens største sykehusskandaler.

Redaksjonen avdekket den gang at det var spesielt to leger som gikk igjen i feilbehandlingene. En finsk ortoped, og en lege fra Kasakhstan. Sistnevnte jobbet som overlege i ortopedi fra 2008 uten å være utdannet ortoped. Sakene førte til stor oppmerksomhet. Den finske ortopeden hadde sluttet ved sykehuset. I april kunne NRK fortelle at Helsetilsynet konkluderte med å begrense autorisasjonen hans.

Finn Åge Olsen

Finn Åge Olsen måtte amputere beinet etter å ha blitt feiloperert ved Sørlandet sykehus Flekkefjord.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Viktigste saken

Kari Jeppestøl Arntzen har jobbet som journalist i NRK i 20 år og sier at denne saken har tatt mye tid og krefter, men også betydd mest for henne.

– Dette har vært den viktigste saken jeg har jobbet med som journalist. Det handler om mennesker som har fått livet sitt forandret for alltid. Det har vært et stort gravearbeid, som har ført til forandring i hvordan sykehuset drives.

Ikke utdannet ortoped

Etter flere kritiske saker overførte ledelsen legen til Kristiansand. Her startet han den fem år lange spesialistutdanningen i ortopedi. Dette skjedde i starten av 2019. Sykehuset mente dette var en god løsning.

Stadig fikk NRK innsyn i nye tilsynssaker som ble opprettet mot legen fra tiden i Flekkefjord. NRKs journalist, Kari Jeppestøl Arntzen snakket med flere titalls opererte pasienter som fortalte de utroligste historier. Bare et fåtall hadde gått veien om Fylkesmannen. Mange ba om råd og lurte på hva de skulle gjøre. Livet var ødelagt, de levde i store smerter.

Risikerer å miste lisensen

I januar får redaksjonen vite at Helsetilsynet opprettet såkalt individsak mot legen. Det betyr at det ikke lenger bare er sykehuset og systemet som granskes, men også legen selv. Helsetilsynet mener det er grunn for å se på om han er egnet til å drive som lege. For første gang risikerer han å miste lisensen.

Opererer i Kristiansand

NRK ønsket å undersøke om feiloperasjonene kan ha fortsatt etter at han ble overflyttet til Kristiansand. Det tar ikke lang tid før redaksjonen avdekker at legen opererer pasienter i Kristiansand, og konfronterer sykehusdirektør Nina Mevold. Hun får spørsmål om det er forsvarlig å la legen fortsette å behandle pasienter med tanke på sin historikk.

Fått kritikk

NRK Sørlandet har fått kritikk fra folk som synes det har vært for mye negativ omtale om sykehuset. NRKs journalist Siv Kristin Sællmann sier det har vært en viktig sak å få frem i dagens lys.

– Vi har ikke vært, og er ikke ute etter å legge ned sykehuset i Flekkefjord slik mange kanskje tror. Det handler om pasienters sikkerhet. Derfor har dette vært en viktig sak å formidle.