– Vanskelig å rydde opp i Frp-bråket

Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, tror det kan bli vanskelig i rydde opp i konflikten i Aust-Agder Frp. Han mener konflikten stikker så dypt, at det er vanskelig for partiorganisasjonen å gripe inn.

Lars Nehru Sand

Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, tror det kan bli vanskelig å rydde opp i konflikten i Aust-Agder Frp.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er blitt så mye følelser, vennskap og historikk, og så mye som ikke handler om politikk. Alt dette gjør det vanskelig for organisasjonsledelsen å behandle på en god måte, sier Lars Nehru Sand, som er politisk kommentator i NRK.

Det som i utgangspunktet var en tøff politisk strid om fylkessammenslåing, har nå blitt en bitter personkonflikt med tydelige skiller mellom Lillesand og Grimstad i vest, og Arendal og områdene rundt, i øst.

Striden har nå pågått i over et halvt år, men blusset opp igjen i helgen, med en åpenlys skittkasting mellom ulike partifeller på Facebook.

Uvanlig krass debatt

Nehru Sand sier det er uvanlig at man ser så sterke personkarakteristikker i en politisk debatt, særlig blant partifeller.

– Det er veldig sjelden man ser at man går ned på det nivået som vi ser i enkelte av kommentarfeltene i denne striden her.

Det i seg selv gjør det vanskeligere å rydde opp, fordi personkonflikten er så bitter, at det er vanskelig for utenforstående å gripe inn, mener Nehru Sand.

Les også: Avkrefter mobbekultur i Frp

Tror ikke på hjelp fra partiledelsen

Dag Ingvar Jakobsen

Professor i statsvitenskap, Dag Ingvar Jacobsen, tror ikke Aust-Agder Frp kan vente seg noe særlig hjelp fra organisasjonsledelsen.

Professor i statsvitenskap på Universitetet i Agder, Dag Ingvar Jacobsen, tror ikke Aust-Agder Frp kan vente seg noe særlig hjelp fra moderpartiet.

– Jeg tror veldig få sentralt i partiet ønsker å bli assosiert med den typen uttalelser som kommer fra lokalpolitikerne nå, sier Jacobsen.

Han forteller at Frp har brukt mye tid og ressurser på å profilere seg selv som et ansvarlig parti, og at de har fjernet seg fra det gamle rykte de hadde på seg for å være en gjeng med bygdetullinger.

– Det som nå skjer i Aust-Agder, minner om et parti som mangler intern disiplin, og som huser en del personer som ikke kan vanlig folkeskikk, mener Jacobsen.

Kan få konsekvenser for valget i september

Om konflikten vedvarer, vil det også kunne få konsekvenser for valget til høsten, mener Nehru Sand.

Lars Nehru Sand

Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, sier striden i Aust-Agder Frp kan få konsekvenser for valget til høsten.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Frp kan risikere at velgerne går til andre partier, eller lar være å stemme på valgdagen. Det kan føre til at Frp mister sitt distriktsmandat eller direktemandat til Stortinget.

– Det kan også ta det utjevningsmandatet som KrF har i dag, og sånn sett så kan det gå utover andre partier at Aust-Agder Frp gjør det dårlig, sier Nehru Sand.