Sprukket vannrør fra 1867 ga oversvømmelse

Kommunen kan ikke si hvor lenge Mandal sentrum vil være uten vann. Først må man finne ut hvor lang sprekken i hovedvannledningen fra 1867 er.

Hovedvannledning Mandal

Slik ser hovedvannledningen i støpejern som går gjennom Mandal sentrum ut.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Trond Skjebstad

Trond Skjebstad i Mandal kommune.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Det blir noen timer uten vann i dag. Jeg kan ikke si hvor lenge, for vi holder fortsatt på å grave fram røret. Det har sprukket innover. Vi må få klarhet i hvor omfattende problemet er før vi får gjort alt ferdig, sier avdelingsingeniør for vann og avløp i Mandal, Trond Skjebstad.

Det er heftig aktivitet i gågata i Mandal, der det graves for å lokalisere hvor stor sprekken i hovedvannledningen er. Brosteiner må flyttes og gravemaskiner og folk graver jord og sand bort fra rørene, som det er flere av i området.

Ved siden av vannledningen som er sprukket, ligger det nemlig både strømkabler, fiberkabler og avløpsrør.

Brudd hovedvannledning Mandal

Gågata i Mandal graves opp.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Svakheter i røret

Politiet fikk melding om oversvømmelse i sentrum av byen klokka 6 i dag tidlig. Store deler av gågata ble lagt under vann. Vannet fosset over hovedveien Bryggegata og ned til elva. Derfor var Bryggegata stengt en periode.

– Det er svakheter i selve støpejernsrøret som gjør at det har sprukket og en bit har løsnet. Selv om dette har vært gode rør, så begynner de å bli så gamle at dette skjer fra tid til annen, sier Skjebstad.

Vanskelig å få tak i deler

Tove Seyffarth og Berit Danielsen

Tove Seyffarth og Berit Danielsen hos gullsmeden i Mandal sentrum fikk vann inn i butikken.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Nå jobber kommunen på spreng med å få tak i deler til røret for å få vannet tilbake så fort som mulig. Kommunen vet ikke om hele røret må skiftes.

– Det er klart at rør som ble produsert i 1867 ikke er helt symmetriske, så her har vi ei utfordring. Men vi håper å få det til så fort som mulig og folk er i full gang.

Våte på beina

Hos gullsmed Per Danielsen kan kundene bli våte på beina i dag. Tove Seyffarth og Berit Danielsen trappet opp på jobb klokka 6.30 da de fikk melding om oversvømmelsen. Da fant de butikken full av vann.

Nå rydder de i butikken, mens et firma holder på med vannstøvsuger for å få bort vannet.

Til tross for at kundene kunne risikere å bli våte på beina, har de klart å holde butikken åpen hele dagen.