NRK Meny
Normal

Mandalitt skaffer tyfon-ofre rent vann

Vannekspert Otto Nodeland reiser lørdag til Filippinene for å hjelpe til med å sikre rent vann til befolkningen. Til daglig jobber han som ingeniør i Mandal kommune.

Otto Nodeland

Otto Nodeland er med i Kirkens Nødhjelps beredskapsgruppe. Nå er han kalt ut for å sikre rent vann til befolkningen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

I dag kom telefonen fra Kirkens Nødhjelp om at kofferten må pakkes i all hast. Lørdag skal han reise til Filippinene for å sette opp renseanlegg i de tyfonrammede områdene.

– Prekære behov for rent vann

– Jeg har forstått at det er prekære behov for å få renset vann slik at folk kan få tak i rent drikkevann, sier Otto Nodeland.

Sammen med beredskapsteamet han er en del av skal Nodeland montere fire vannrenseanlegg som kan levere rent vann til folk som trenger det.

Matkø i Tacloban

Det er store behov for rent vann i de tyfonrammede områdene i Filippinene.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Til daglig er Nodeland ingeniør i Mandal kommune der han jobber med vann. Men vanneksperten er med i Kirkens Nødhjelps beredskapsgruppe, og kan når som helst bli kalt ut for å jobbe med krisehjelp.

– Behovet for rent vann er enormt stort. Jeg gruer meg ikke til å reise, det er dette vi er trent for å gjøre i beredskapsgruppa. Det er nok ikke bare fine syn som venter oss, men vi tar det som det kommer, det er en del av jobben. Jeg har sett litt av hvert før, sier Nodeland.

Tidligere har vanneksperten vært med å på nødhjelpsarbeid for Kirkens Nødhjelp i Indonesia etter tsunamien og på Haiti etter jordskjelvet.

– Det er interessant på komme seg ut i andre kulturer for å hjelpe folk. I dag fikk jeg reiseordren til Filippinene og reiser allerede lørdag, sier han.

– Bedre organisering nå

Nodeland forklarer at det er et team på sju-åtte personer som skal gjennomføre prosjektet. Men de samarbeider med flere andre organisasjoner på Filippinene.

– Samordning av arbeidet til de forskjellige organisasjonene er veldig viktig, spesielt nå i kaoset i begynnelsen. Slike store nødhjelpsaksjoner er blitt mye bedre organisert etter tsunamien, sier han.

Årsaken til at han er engasjert i en slik beredskapsgruppe forklarer han med både eventyrlyst og faglige utfordringer.

– Det er en blanding av spenning og fag, dessuten føles det godt å være med på å hjelpe folk som trenger det. Vi pleier å bli veldig godt mottatt når vi kommer for å delta i hjelpearbeidet, sier Nodeland.

– Det kan være sunt å gjøre noe annet innimellom arbeidet i kommunen. Og det føles godt å være med å hjelpe når det er så enorme behov, legger han til.