Valgforsker oppsummerer: – Ap har gjort et brakvalg på Sørlandet

Arbeiderpartiet har gjort et brakvalg i Agder-fylkene. Det sier valgforsker og professor ved UiA Dag Ingvar Jacobsen. Men valgdeltakelsen er historisk lav, sier han.

Valgforsker Dag Ingvar Jakobsen.

Valglogo

Jevnt i Kristiansand

Høyre beholder ordføreren i Kristiansand, men Arbeiderpartiet ble det største partiet i kommunen.

Ap fikk 28,2 prosent av stemmene, mot Høyres 23,7 prosent.

– Ja, Arbeiderpartiet har gjort et brakvalg i Kristiansand. Valgresultatet vi endte opp med ble nok tightere enn de fleste hadde tippet på forhånd, sier valgforsker Dag Ingvar Jacobsen i sin valgoppsummering.

Han sier det er svært jevnt mellom de to fløyene i det politiske landskapet i byen.

Dag Ingvar Jakobsen

Valgforsker og professor ved UiA Dag Ingvar Jacobsen.

Foto: NRK

– Av 53 representanter i bystyret er 27 på den klassiske borgerlige siden og støtter Høyre, mens 26 representanter tilhører opposisjonspartiene. Så her kunne det ikke bli særlig mindre margin for Høyres Harald Furre som ordfører, sier Jacobsen.

Lav valgdeltakelse

Valgdeltakelsen i Kristiansand er svært lav og på bare 57 prosent.

Og i Arendal har nesten halvparten av de stemmeberettigede valgt å holde seg hjemme og ikke avlegge stemme.

Og dette føyer seg inn i et mønster som man også ser i resten av landet.

– Ja, vi ser dette på landsbasis også og må tilbake til 97-valget med hensyn til oppslutningen, og det er den laveste vi har hatt historisk sett. Så dette blir antakeligvis den laveste valgoppslutningen. Vi ser at valgdeltakelsen i Arendal er på cirka 52 prosent, fylkesvalget i Aust-Agder er 52 prosent og jeg tror at så lavt og så nærme 50-tallet har vi omtrent ikke vært, sier Jacobsen.

Borgerlig tilbakegang

Det som har skjedd i kommunevalget i Kristiansand er symptomatisk for resultatene i flere andre kommuner i landsdelen, ifølge Jacobsen.

– Det dominerende Høyre ofte med støtte fra et dominerende Kristelig Folkeparti eller Fremskrittspartiet, den typen styringskonstellasjoner er over og de må søke mye bredere støtte for å få en styringskonstellasjon i kommunen, sier han.

– Frp i Kristiansand fikk en oppslutning på 7,9 prosent og går tilbake 3,4 prosentpoeng. Hvordan vurderer du det?

– Ja, det ser vi overalt. Fremskrittspartiet sniker seg ned under 10 prosent svært mange steder hvor de har vært mye sterkere. Og for eksempel i Farsund hvor de har stått meget sterkt, der ser vi at det har vært rene raset for Fremskrittspartiet. Så det har ikke vært noe godt valg. Men vi skal ikke glemme at de ikke er veldig langt unna forrige kommunevalg på landsbasis, sier Jacobsen.

Ny ordfører i Arendal

Robert Cornels Nordli (Ap) blir ny ordfører i Arendal og Terje Eikin (KrF) blir varaordfører.

Det er klart etter svært korte og raske forhandlinger etter at valgresultatet var klart.

Arbeiderpartiet fikk 37,7 prosent av stemmene og det er en fremgang på over 14 prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

– Jeg har aldri sett en forhandling skje så raskt. Det skjedde nesten for åpent kamera. Her gikk det klart frem at det var overmodent med et maktskifte. Og her var det stor vilje fra en bred konstellasjon av partier i Arendal om å få en ny ordfører, sier Jacobsen.