Hopp til innhold

Vakuum etter at Hovefestivalen forsvant

Handelstanden og hotellnæringen i Arendalsdistriktet merker godt at Hovefestivalen er borte, og med den over 20 000 besøkende. Det har ført til betydelig lavere omsetning i ulike bransjer i festivalperioden, og verst har det gått ut over selskapet som drifter området.

Hovefestivalen

Et vakum etter at Hovefestivalen ble historie mener næringslivet i distriktet.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

Første sommeren uten Hovefestivalen er over, og beskjeden fra næringsliv og innbyggere i distriktet er unison. – Det er et merkbart tomrom etter at festivalen la inn årene etter fjorårets siste festival på Hove.

Måtte nedbemanne

Hove omtales som et åtte år langt eventyr, enten man snakker med politikere, innbyggere eller næringslivet i distriktet.

For Hove Drifts- og Utviklingsselskap som har huset festivalen i alle disse årene, har første år uten festival-lokomotivet i ryggen hatt store konsekvenser, forteller daglig leder Terje Stalleland.

– Vi har naturlig nok merket dette svært godt. Vi hadde mellom 1,5 og 2 millioner kroner i inntekter fra festivalen, og det vil ta flere år før vi klarer å veie opp for dette.

Terje Stalleland

Hove Drifts- og Utviklingsselskap merket godt at Hovefestivalen er borte, sier daglig leder Terje Stalleland.

Foto: Leif Dalen / NRK

Det kommunalt eide selskapet har nedbemannet en` stilling som direkte konsekvens av at festivalen la inn årene, og Stalleland sier dette også kan merkes på skjøtselen av det enorme leir- og friluftsområdet.

– Vi har hatt mindre inntekter, og da blir det også mindre penger til å ruste opp turområdet og alle bygningene på kort sikt. Det vil ta tid før vi er tilbake der vi var.

Selv tviler han på at Hovefestivalen kommer tilbake i sin opprinnelige form, men håper på andre lignende arrangementer på Hove.

Ellie Goulding-konsert Hove 2014

Hovefestivalen med 20 000 ungdommer gav mange ringvirkninger som nå er borte. Her fra Ellie Goulding-konserten i fjor.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Les også: – Det har vært hele ungdomstiden min

Ølsalget rett ned

Det var særlig dagligvarebutikkene som tjente store penger på festivalungdommen som kom i horder til Arendal sentrum for å handle mat, klær, campingutstyr, og ikke minst drikkevarer.

Kiwibutikken midt i byens hjerte solgte øl og rusbrus for opp mot en` halv million kroner da festivalen var på høyden.

Butikken tredoblet omsetningen på drikkevarene i perioden, og opplevde det glade kaos.

– Det var helt ville tilstander og vi hadde problemer med å ta unna salget. I samme uka i år har det vært en helt annen verden.

Det sier butikksjef Ronny Århus som sier de også har redusert antall ekstravakter i butikken i perioden som følge av at festivalen ble lagt ned.

– I fjor arbeidet vi til langt på natt med å klare å holde unna trøkket, og selv med mye turister innom, er tapet av festivaldeltakerne kjipt, innrømmer Århus.

Ølsalg Kiwi, Olaf Hoon Hout

Butikkmedarbeider Olaf Hoon Hout viser hvor høye ølpallene raget under festivalen i fjor.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Les også: – Dette er veldig trist

–Enorm forskjell

Vinmonopolet i Arenasenteret i Arendal var også en` av vinnerne de åtte årene festivalen pågikk, og butikksjef Gunnar Inge Aaneland, sier omsetningen i butikken er redusert til en` tredjedel i år sammenlignet med den uka festivalen pågikk i fjor.

– På mandagen under festivalen i fjor hadde vi 2800 kunder innom butikken vår, og på samme dag i sommer var tallet nede i 800.

Gunnar Inge Aaneland

Butikksjef Gunnar Inge Aaneland i Vinmonopolet i Arendal har redusert omsetningen til en tredel sammenlignet med de dagene festivalen pågikk i fjor.

Foto: Espen Bierud / NRK

– Det sier litt om hvor stor betydning festivalen med sine mange ungdommer har for handelen i sentrum, sier Aaneland.

Også der ble antallet ekstrahjelpere redusert denne sommeren når Hove-ungdommen ikke lenger dukket opp.

I tillegg til polet og matvarebutikkene,

Turistsjefen bekymret

Arendals egen turistsjef Monica Lunøe Rand gleder seg over mange positive trekk i kanalbyen i sommer, men sier bortfallet av Hove og konsekvensene bekymrer.

– Dette var det største vi hadde og da merkes det naturlig nok godt på en rekke områder.

– Problemet er at vi har relativt lite å by på for den unge gruppa mellom 18 og 22 år, som Hovefestivalen tiltrakk seg fra hele landet.

Hun sier byen har et godt tilbud til foreldregenerasjonen, og nevner en rekke småarrangementer, i tillegg de store hendelsene som Canal Street festivalen og ikke minst Arendalsuka.

– Men Hovefestivalen var en såkalt "beveger", som klarte å dra store masser med unge folk til landsdelen som normalt ikke ville satt sin fot her.

Turistsjef Monica Lunøe Rand ved Tyholmen Hotell, Arendal

Turistsjef Monica Lunøe Rand i Arendal er bekymret over at byen har mistet mange unge tilreisende.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Les også: Flere snuser på Hovefestivalen

Hotellene mistet mange

NRK har også undersøkt forholdene for hotellene i byen som bekrefter et klart tilbakeslag første juliuka i sommer, sammenlignet med festialuka i fjor.

Dette er et tidspunkt der det ikke foregår andre store arrangementer i byen som kan fylle opp hotellsengene.

– Tenk på alle artistene, apparatet rundt disse, sponsorer og andre som fulgte med i kjølvannnet. Dette er ikke lett å erstatte, mener turistsjefen.

Hun sier Arendal er kjent for å legge svært godt til rette for store arrangementer, og har lange tradisjoner med å ta hånd om begivenheter med mange mennesker involvert.

– Så hvis noen tenker på å starte en ny festival, skal det ikke stå på oss, sier Lunøe Rand.

Les også: Takk for nå Hove

Savner Hove

NRK har også snakket med en rekke folk på gata i byen som sier de savner folkelivet rundt Hove. Noen fremhever betydningen for regionen, mens andre, særlig yngre folk, savner festivallivet og musikken.

Elisabeth Ellefsen og Anne Sofie Kinen sitter på en benk i sentrum og koser seg i sola, men de to sier de savner det viktigste denne sommeren, nemlig Hovefestivalen.

– Vi har festivalminner derfra som vi kommer til å ta med oss resten av livet og det ble et samlingssted for alle mine venner som dro til Arendal denne uka, sier Elisabeth, som kommer fra Bergen.

Anne Sofie fra Arendal sier hun håper og tror at festivalen kommer tilbake.

– Arrangementet hadde så mange gode artister og trakk så mye folk, at det er merkelig at den av alle skulle legge ned, supplerer Elisabeth, som er sikker på at den gjenoppstår.

Anne Sofie Kinen, Elisabeth Ellefsen (t.h)

Anne Sofie Kinen og Elisabeth Ellefsen (t.h), savner Hove og tror festivalen gjenoppstår.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK